Nyheter

KrF rykker opp til det magiske firetallet etter Frp-exit

KrF rykker opp til det viktige firetallet på fersk gallup etter at regjeringen ble uten Frp.

På Norstats ferske gallup går KrF frem 1,4 prosentpoeng og lander på fire prosent. Dermed ville partiet vært over sperregrensen og beholdt sine åtte stortingsrepresentanter.

For KrF er dette gladtall etter to måneder med kriseoppslutning under tre prosent. Partileder Kjell Ingolf Ropstad er lettet:

– Jeg ser alltid nøkternt på målinger, men det er alltid gledelig å se gode tall, sier Ropstad.

– Vi håper å befeste denne oppslutningen fremover, selv om det oftest vil være spesielle utslag på målinger etter større hendelser, fortsetter han.

Valgforsker: Et KrF i bedre stand

Vårt Lands gallup er tatt opp i uken da Frp brøt med regjeringen og Knut Arild Hareide gjorde comeback for KrF i regjering. Uken før fikk KrF innfridd ønsket om at IS-kvinnen med det syke barnet ble hentet hjem.

Valgforsker Bernt Aardal vil sjelden koble raske gallupendringer til ferske drama. Men i bakgrunnstallene ser han et parti som er i langt bedre stand enn han finner i tall fra før årsskiftet.

– En god del KrF-velgere har nå hoppet ned fra gjerdet. Andelen som var usikre etter å ha stemt KrF i 2017, er nå nede i 12 prosent. Stabiliteten er atskillig bedre, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

Fortsatt litt lekk til Ap og Sp – men henter velgere fra høyre kant

Fire prosent. Det er første gang KrF er over fire prosent etter lokalvalget forrige høst. Retningsstriden året før har gitt KrF langtidsskader. Bakgrunnstallene – som er usikre – viser litt lekkasje til Ap og Sp. Men den er lavere enn i fjor høst. Frafallet kompenseres av litt tilsig fra Høyre og Frp.

– Det avgjørende for KrF fremover er å øke lojaliteten i egne velgergrupper, påpeker Aardal.

Ropstad håper god trend fortsetter

Under partiets store lokalpolitikerkonferanse i helgen gledet det deltakere at KrF nå sitter i den regjeringstypen som var førstevalget.

– Under konferansen var det begeistring for regjeringen. Jeg har tro på at vi skal kunne løfte partiet videre, sier Ropstad, som tror velgerne har sett de ferske forandringene for KrF.

KrF-lederen påpeker at også andre enkeltmålinger «har pekt i positiv retning».

– Jobben nå er å få gjennomført KrF-politikk og da håper jeg trenden vil fortsette, sier Ropstad.

Venstre-sliter fortsatt ligger godt under sperregrensen

Om regjeringsdramaet i forrige uke flyttet velgere, har ikke KrFs makker Venstre fått gevinst. Partiet får tre prosent, en minimal oppgang fra desember. Effekt av bruddet med Frp og nye statsråder lar vente på seg.

Venstre er fortsatt partiet i norsk politikk med flest usikre velgere. Dette – og i sum 20.000 tapte velgere til Høyre, Sp og Miljøpartiet De Grønne – gjør at avstanden til sperregrensen fortsatt er tydelig.

LES MER POLITIKK:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter