I en filmsnutt på sin offentlige Facebook-profil tar Frps andrekandidat til lokalvalget i Asker, Tonje Lavik (23), til orde for at kommunens nye kulturkirke Teglen bør selges - på Finn.no. Foranledningen er at kommunen sliter økonomisk. Kirken kostet 90 millioner kroner, og Den norske kirke og kommunen tok hver sin halvpart av regningen. Opprinnelig lå kirken i Røyken kommune, men den blir en del av nye Asker fra 2020. Kirken har fått oppmerksomhet for å blande livssynsøytrale rom med kirkerom.

Kulturkirken er et godt eksempel på dårlig offentlig pengebruk, mener Lavik.

– Røyken har fire andre kirker som har slitt med manglende vedlikehold i mange år, da er det meningsløst å sluse penger inn i et bygg som man ikke har råd til og som Frp har vært mot siden dag én, sier Lavik til Vårt Land.

– Det stemmer ikke at dere har vært mot dette fra dag én? Frp stemte for utredning og planleggingsarbeidet i Røyken kommunestyre i 2013. Ap og SV stemte mot.

– Det er ikke byggingen av kirken i seg selv vi er mot, men vi ble negative til hvor omfattende og dyrt det viste seg at det kom til å bli. Hele poenget er at vi ikke trenger et nytt kirkebygg til 90 millioner kroner.

Det er kirkelig fellesråd i Røyken som har tatt halve regningen, dermed er det snakk om omlag 45 millioner kommunale kroner.

– Jeg mener fortsatt at det er mye penger. Det er også mye penger for fellesrådet, som ikke engang kan finansiere en gressklipper selv. Jeg mener det er helt legitimt å sette spørsmålstegn ved deres pengeprioriteringer, sier Lavik.

Inviterer Lavik inn i kirken

Egentlig ønsker ikke kirkesjefen i Asker, John Grimsby, å kommentere videoen. Han vil ikke gi bidra til å skape oppmerksomhet om filmen.

– Dette er et valgkamputspill, som ikke fortjener mye oppmerksomhet, sier han.

Han gjør et poeng av at opptaket er gjort utenfor kirkebygget.

– Neste gang Tonje Lavik hun er på Spikkestad bør hun gå inn i Teglen Spikkestad kirke og kulturhus istedenfor bare å stå utenfor. Det lønner seg alltid å gå inn når det gjelder kirker, sier han.

Etter litt over et års aktivitet myldrer det nå av liv i Teglen, ifølge Grimsby.

– Ja, det er vanlige gudstjenester her, men det er også en lokal kafé drevet av frivillige, det er leksehjelp for barn og det er en sårt tiltrengt kulturscene. Senest i dag hadde vi en bisettelse for en ung mann i det livssynsåpne rommet. Dette har blitt et samlingssted for folket på Spikkestad. Dessuten er det arbeidsplass for 28 kirkelig ansatte i Røyken og Hurum. Jeg tror ikke de ville bli glade for å høre at Frp ville selge Teglen på Finn.no, sier Grimsby.

Samtidig tar han ikke utspillet til Lavik veldig tungt.

– Vi tenker at «ja, ja, nå er det er valgkamp», og at det er et format der man skal bruke store ord. Men Tonje Lavik: Velkommen inn i Teglen.

LES MER: Vil at kirkene skal være kirker

Vanskelig å selge

Debatten om kommunens pengebruk knyttet til bygg må løftes, og videoen er en måte å gjøre det på, mener Lavik. Samtidig er hun klar på at hun faktisk vil selge kirken.

Hun er ikke sikker på om det praktisk er mulig å få det til, i og med at finansieringen av byggingen er delt. Et annet spørsmål er om det er noen andre som kan tenke seg et stort teglsteinsbygg i Røyken.

– Jeg tror helt ærlig ikke at det finnes en kjøper til det. Og det er også derfor bygget aldri burde vært bygd, sier Lavik.

LES MER: Kirken er ferdig, men kors-striden fortsetter

De lange linjene

Kirkesjef Grimsby har ingen tro på at Lavik skal klare å få solgt kirken.

– Bygget er et resultat av en demokratisk prosess. Jeg tenker at nå må vi skape framtiden sammen, istedenfor å rope i fortid. Når det er sagt har vi ydmykhet for kommunale kroner som brukes på kirken, og vi har stor respekt for at vi må bruke dette bygget godt. Bygget er et gnistrende eksempel på samarbeid mellom kommune og kirke som kommer lokalsamfunnet og hele Asker til gode.

Teglen er større enn partipolitikk, mener Grimsby.

– Hvis du ser dette i et litt større perspektiv ligger Røyken middelalderkirke fra 1229 bare tre kilometer borte. Teglen skal avlaste denne vakre middelalderkirken. I kirken skal vi ha lov til å tenke i de lange linjene, og vi skal bruke Teglen i mange tiår framover, sier han.