Nyheter

Kirken er ferdig, men kors-striden fortsetter

Stjørdal har fått Norges første ­kulturhus med innebygd kirke. SV mener ordningen er gammeldags og går til valg på å gjøre rommet livssynsnøytralt.

Bilde 1 av 6

For første gang i norsk historie bygges det en kirke inne i et kulturhus, som inneholder alt fra ­bibliotek til kinosal. Men ikke alle jubler for åpnings­festen i ­Kimen kulturhus førstkommende­ helg.

– En kristenprotestantisk kirke­ i kulturhuset smaker mer av middelalder enn nåtid, sier Morten Harper i Stjørdal SV til Stjørdalens Blad.

«Stjørdalsmodellen»

Ord­føreren i Stjørdal, Ivar Vigdenes (Sp), mener tvert imot at dette er fremtidens kirke. Han forteller at flere biskoper har vært på besøk og at kirkeverger flere steder i landet har tatt kontakt.

– Trondheim kommune vurderer å gjøre noe lignende når de skal bygge ny kirke, og det omtales allerede som «Stjørdalsmodellen». Dette er nok en type kirke vi vil se mer av i tiden fremover, sier Vigdenes til Vårt Land.

De siste årene har mange kommuner ønsket å endre tradisjonen med at en kirke skal være en selvstendig bygning. Men på Kirkemøtet i april i år viste det seg å være bred enighet om at kirkene skal være kirker. Skepsisen er stor i den norske kirkes lederskap til at kirken inngår i en større kulturbygning.

LES VÅR VALGSERIE: Vigdenes: – Vi får til god politikk med Frp

Urealistisk

Stjørdal SV klarte ikke å forhindre byggingen av kirken, men de har ikke gitt opp kampen for å fjerne korset fra kulturhuset. En av partiets fem kampsaker i lokalvalget denne høsten er å gjøre om kirken til et livssynsnøytralt rom.

– Vi vil ta bort korset fra ­fasaden, avvigsle kirkerommet, fjerne de kristne symbolene og innrede lokalet nøytralt. Man kan heller henge opp de symbolene man trenger fra gang til gang, enten det er kristne eller humanetikere som samles, sier Morten Harper i Stjørdal SV til Vårt Land.

Harper understreker at han ikke er imot kirken eller imot at de får økt kapasitet.

– Men sammenblandingen av kultur og kirke er svært uheldig. Kristendommen er avviklet som statsreligion, og det blir feil når religiøs tro tar styring i politikken slik vi opplever at den har gjort her, sier Harper.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ordføreren i Stjørdal mener planene til SV er urealistiske.

– Det er fullstendig useriøst å gå til valg for å fjerne kirken fra kulturhuset. Dersom kirkedelen fjernes må de sørge for en ny kirke et annet sted i kommunen, og det kommer til å koste, sier Vigdenes.

Uheldig

Harper i SV mener kirken får særbehandling og er redd for at kirkedelen av kulturhuset vil ekskludere mannen i gata.

– Alle trossamfunn, uavhengig av størrelse, har rett på et samlingssted. Mange innbyggere i Stjørdal har ingen religiøs tro, men de har likevel behov for et seremonisted ved bryllup, navne­fest eller begravelse, sier Harper.

Han får støtte fra Human-Etisk Forbund i Stjørdal.

– Vi reagerer på at kulturhuset i det ene hjørnet fremstår som en kirke, når dette skal være et bygg for alle trosretninger og livssyn. Det sender feil signaler om kulturlivet i Stjørdal, sier Robert Skrede i Human-Etisk Forbund.

Men Skrede har ikke tro på at det er mulig å gjøre noe med det nå.

– Rommet er ferdig, og vi har lagt ballen død, sier Skrede.

LES OGSÅ: Nytt konserthus i Oslo

Ønsket livssynsnøytralt rom

Planen var først å bygge kirken som et livssynsnøytralt rom, men kulturdepartementet satte foten ned.

– Da dette ikke var mulig, etablerte vi et livssynsnøytralt rom i tillegg, sier Vigdenes.

Morten Harper i SV mener det livssynsnøytrale seremonirommet er for lite, og at det nettopp viser hvor lite Stjørdal kommune prioriterer andre religioner og livssyn.

– Norge er et sammensatt land, og det bør slike offentlige bygninger også speile, sier Harper.

Ordføreren er uenig i dette og understreker at kulturhuset skal være åpent for alle.

– Det høres ikke ut som om Morten Harper har sett rommet. Han vet ikke hva han snakker om. Vi har bygd Norges flotteste kulturhus som skal være åpent for alle religioner og trossamfunn. Det kommer det til å være uavhengig av hva Harper mener, sier Vigdenes.

LES OGSÅ: Krever temposkifte om livssynsrom

Unntak fra regelen

Ingen ­andre kirker i Norge er en del av en bygning med så mange ulike kulturtilbud som kulturhuset i Stjørdal.

– Kirken ønsker generelt at kirkerommet skal være en ­bygning for seg selv, men man er åpen for andre løsninger i enkelte tilfeller, sier Ove Morten Berge, kirkebyggkonsulent i Kirkerådet.

På Kirkemøtet våren 2015 ble det åpnet for at kirke nummer to i soknet kan være en del av en annen bygning, så lenge soknet er eier av kirkedelen.

– Men det vil sikkert komme andre løsninger i framtiden. Dette­ er et prøveprosjekt som man om noen år vil se hvordan fungerer. Derfor er det spennende­ å se hva som skjer i Stjørdal, sier Berge.

På Den norske kirkes kirkemøte i april i 2015 ble det vedtatt at livssynsnøytrale rom ikke 
skal være en del av en vigslet kirke.

LES OGSÅ: Nykommer kan bli valgjoker

Omdiskutert

Flere kommuner har vurdert å gjøre noe ­lignende som Stjørdal.

Også da Bøler kirke i Oslo ble planlagt, ønsket man å integrere en livssynsnøytral del i byggeplanene, men det ble droppet. Kirken ble vigslet i august 2011.

I Spikkestad i Buskerud er det planlagt å bygge et livssynsnøytralt seremonirom som en del av et nytt kirke- og kulturhus.

I Nittedal har man til slutt ­utformet ny kirke og nytt ­kulturhus i to forskjellig bygg, men i nærheten av hverandre som en helhet, og av samme ­arkitektfirma.

– Det var mange diskusjoner og kommunen ønsket opprinnelig begge deler i ett bygg. Men både kirke- og kultur­parten ­ønsket å ha et skille, sier Ove Morten Berge i Kirkerådet om det som skjedde i Nittedal.

– Ved å ha et bygg med en kirke blir en del av bygget ladet i en religiøs retning, og derfor kan det være en fordel å ha det som to bygg slik som i Nittedal, sier Berge.

Han kan forstå at Morten Harper i Stjørdal SV reagerer på at kulturhuset i Stjørdal nå skal romme en kirke.

– Norge har gjennom tidene vært preget av den kristne tro, og derfor er det ikke så rart at det er en kristen kirke integrert i kulturhuset. Men jeg forstår jo at dersom man jobber for livssynsnøytralitet kan det bli et problem, sier Berge.

Tok 90 år

Veien mot å få en kirke i sentrum har vært lang for Stjørdal menighet. Siden tidlig på 1920-tallet har Stjørdal kirke vært inntegnet på sentrums­kartet. De siste 30 årene har ­menigheten jobbet aktivt for å få en sentrumsnær kirke.

– Når de endelig fikk tilbud om å bygge kirke sammen med kulturhuset i sentrum, grep de den muligheten, sier Ove ­Morten Berge i Kirkerådet.

LES OGSÅ: Vil at kirkene skal være kirker

Sokneprest i Stjørdal, Ingar Samset, er svært fornøyd.

– Først og fremst er den nye kirken mye mer synlig enn 
den forrige, og vi har fått en fordel i at kirken ligger der folk 
er – i sentrum, sier Samset.

Det er 11.000 kirkemedlemmer i soknet, og soknepresten anslår at en gjennomsnittlig gudstjeneste i gamle Værnes kirke­ trakk drøyt 100 mennesker.

– Man mente fra begge sider at en samlokalisering av kirke og kulturhus ville være hendig, sier Ingar Samset.

To bygg nært

I Nittedal bygger de kirke og kulturhus i to bygninger, for å unngå krangling. Hvorfor velger dere å ha det i samme bygg?

– Vi ønsker å alminneliggjøre folks trosliv, og vi kan både få en bedre kirke og et bedre kulturhus av at trossamfunn har fått plass i kulturhuset, sier Vigdenes.

Ifølge Ove Morten Berge i Kirke­rådet er hensynet til økonomi et viktig aspekt når kommunene vurderer å bygge kirke som en del av et større byggeprosjekt.

– Hovedargumentet i Stjørdal var at det skulle være en billigere løsning, selv om kvadratmeterprisen nå har blitt nokså høy, sier Berge.

– Et av argumentene for å bygge­ Stjørdal kirke i Kimen kulturhus var at det er mer økonomisk å bygge to bygninger i en, men har det virkelig vist seg å bli økonomisk?

– Vi har fått ei svært flott kirke og jeg mener bestemt at vi ikke hadde fått ei like flott kirke dersom det skulle vært bygd i en selvstendig bygning. Da måtte vi hatt tre forskjellige bygg; kulturhus, kirke og livssynsnøytralt rom, sier ordfører i Stjørdal Ivar Vigdenes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter