Nyheter

Frp-folk er minst ivrige i kirkevalget

2 av 3 Frp-velgere lar være å bruke stemmeretten sin i kirken. Blant KrF-sympatisører som også er medlemmer av Den norske kirke, er oppslutningen 97 prosent.

Bente Thorsen, Fremskrittspartiets medlem i Stortingets kirke- utdannings- og forskningskomité, tror ikke kirkevalg-vegringen skyldes Frp-eres kritikk av politiserende biskoper og kirkeledere.

– Noen har meldt seg ut av Den norske kirke av den grunn, men jeg tror ikke dette slår ut ved kirkevalget, sier Thorsen.

Vårt Land presenterte onsdag en undersøkelse som viser at 37 prosent av kirkemedlemmene sier de skal stemme når Den norske kirke avholder valg 13. og 14. september.

LES OGSÅ: Det går mot kirkevalgskred

Ligger an til tredobling

For fire år siden deltok 13,5 prosent av de stemmeberettigede ved kirkevalget. Dersom alle gjør det de sier i meningsmålingen, betyr det en tredobling av tidligere oppslutningsrekord.

Norstat har også brutt ned svarene ut ifra partipreferanse. Blant medlemmene i Den norske kirke, er det de med sympati for Frp som i størst grad sier at de ikke kommer til å stemme ved kirkevalget: Blant Frp-velgerne i Den norske kirke sier 64 prosent at de ikke vil delta i kirkevalget, mens 28 prosent lover å stemme.

LES OGSÅ: Gir 500.000 til Åpen folkekirke

Nesten alle KrF-erne stemmer

Blant medlemmene i Den norske kirke er det størst vilje til å bestemme sammensetningen av kirkens fremtidige lederskap blant dem som stemmer på KrF. 97 prosent av KrF-velgerne som tilhører Den norske kirke har tenkt å delta i kirkevalget.

Tilsvarende prosentandel for de andre partiene er: Senterpartiet (60), Rødt (59), SV (49), Venstre (43), Arbeiderpartiet (36), Høyre (32) og Miljøpartiet De Grønne (25).

– Hvorfor ser det ut til å være minst kirkevalg-engasjement blant Frp-velgere, Bente Thorsen?

– En av årsakene kan jo være at mange er fornøyd med hvordan kirken styres, og at de ikke selv har så sterke meninger. Men det generelle bildet er at det også blant Frp-sympatisører ser det ut til å være en formidabel økning i ønske om valgdeltakelse, sammenlignet med antallet som stemte ved kirkevalget for fire år siden, svarer Frps kirkepolitiske talsperson.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Bevisst forhold til sin tro og sitt trossamfunn

Anders Tyvand, Kristelig Folkepartis medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, reagerer slik på den solide kirkevalg-oppslutningen blant partiets folkekirkemedlemmer.

– Mange i KrF er veldig opptatt av kirkespørsmål og har et bevisst forhold til sin tro og sitt trossamfunn, så dette er ikke spesielt overraskende, sier Tyvand.

KrF utmerker seg også ved nest lavest andel av medlemskap i Den norske kirke. 60 prosent av KrF-velgerne som er representert i Norstat-undersøkelsen, oppyser at de tilhører Den norske kirke. Bare blant Rødt-tilhengerne er det en lavere andel av folkekirkemedlemmer: 56.

– Det er ingen nyhet at ganske mange som støtter KrF ikke tilhører Den norske kirke, men andre frikirker, bemerker Anders Tyvand.

Han har selv bakgrunn fra Den Evangelisk Lutherske Frikirke, men er nå medlem i Den norske kirke.

LES KOMMENTAREN: Gladnyhet: Debatt virker

Sp-folk stiller opp

Senterpartiet ynder å kalle seg «folkekirkepartiet». Hele 90 prosent av Senterparti-velgerne som er representert i denne undersøkelsen, opplyser at de tilhører Den norske kirke.

Tilsvarende folkekirkemedlemsandel for de andre partiene er Fremskrittspartiet (82 prosent), Høyre (82). Arbeiderpartiet (75), Miljøpartiet De Grønne (67) Rødt (56), Venstre (56) og SV (53).

Av totalutvalget av intervjuobjekter oppgir 74 prosent at de er medlemmer i Den norske kirke.

Statistisk sentralbyrås statistikk pr. 1. januar 2015 viste at 3.835 973 mennesker, 74,3 prosent av Norges befolkning, nå tihører Den norske kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter