Nyheter

Frisør Merete Hodne sammenligner hijab med IS-flagg

Hun håper lagmannsretten vil frikjenne henne i den såkalte hijab-saken. Da ankeforhandlingene startet tirsdag, sto hun fast på at hun ser hijab som et politisk symbol.

Hodne ble i september i fjor dømt for diskriminering etter å ha nektet hijabkledde Malika Bayan adgang til frisørsalongen hun driver på Bryne. Jæren tingrett besluttet at Hodne skal betale 10.000 kroner i bot og 5.000 kroner i sakskostnader, og hun valgte å anke saken til lagmannsretten.

Frisøren har uttalt at hun ønsker å kvitte seg med islamkritiker-stempelet hun føler hun fikk gjennom tingrettsdommen. Da ankesaken startet i Gulating lagmannsrett i Stavanger tirsdag, beskrev hun seg selv som muhammedanerkritiker, og hun hevdet fortsatt at det ikke var religiøse grunner til at hun nektet å ta imot Bayan som kunde i oktober 2015.

– For meg er hijab det samme som et IS-flagg. Hijab er et politisk symbol. En kan i utgangspunktet ikke vite om personen under er muhammedaner eller om det er noen som tror at det er Gud som har bestemt at den skal gå med dette plagget, sa Hodne blant annet, ifølge Stavanger Aftenblad.

LES OGSÅ: «Jæren tingrett legger til grunn at politikk og religion kan holdes atskilt. Det kan de ikke», skriver Alf Gjøsund

Provokasjon?

Siden saken gikk for tingretten har forsvaret fått på plass et nytt vitne de håper kan kaste lys over en mulig provokasjon i saken. Vitnet, en mann fra Time kommune på Jæren, skal ha overhørt Malika Bayan få instruksjoner om å oppsøke Hodnes frisørsalong.

– I Bryne sentrum sto det fem-seks stykker, og jeg overhørte at de sa at «nå skal du gjøre sånn og sånn og gå opp til Hodne». Slik jeg forsto det, planla de det der og da, forklarte vitnet.

Mannen forklarte at han først ble klar over hva han hadde overhørt da han leste om saken i avisen. Han sa videre at det var en høy mann med skjegg som ga Bayan instruksjonene.

LES OGSÅ: Hijab-saken i gang i lagmannsretten

Ønsker avklaring

Forsvarer Linda Ellefsen Eide har uttrykt håp om at lagmannsretten vil foreta en grundig drøftelse av om hijab virkelig er et religiøst plagg, noe hun mener tingretten ikke gjorde.

– Det er viktig å få avklart hva som er religion, sier advokaten til Aftenbladet.

Tingretten var i sin dom ikke i tvil om at Hodne diskriminerte Bayan ved å vise henne vekk fra salongen fordi hun er muslim. Tingretten fant heller ingen momenter som kunne tillegges vekt i formildende retning, og boten var høyere enn det aktor hadde lagt ned påstand om.

Hele tirsdagen er satt av til ankeforhandlingene i Gulating lagmannsrett.

LES OGSÅ: Naustdal-saken utsatt – foreldre møtte ikke

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter