Nyheter

Naustdal-saken utsatt – foreldre møtte ikke

Saken mot et norsk-rumensk ektepar som er tiltalt for vold mot barna, er utsatt etter at foreldrene ikke møtte opp da rettssaken startet i Fjordane tingrett tirsdag.

Det norsk-rumenske foreldreparet tok med seg de fem barna og flyttet til Romania i august i fjor, men ifølge advokaten deres skulle de komme tilbake til rettssaken. Det gjorde de ikke, og saken er derfor utsatt, melder NRK.

– Vilkårene for å fremme saken i deres fravær er ikke oppfylt, sier advokat Ingrid Breistein, som er forsvarer for den tiltalte moren.

LES OGSÅ: Massiv utenlandsk støtte etter barnevernssak

Hevdet det var kristendomsforfølgelse

Foreldrene, som bodde i Naustdal i Sunnfjord, ble i desember 2015 fratatt sine fem barn av barnevernet og siktet for familievold. Barna, den yngste en baby og den eldste elleve år, ble plassert i tre ulike fosterhjem på Vestlandet.

Paret er pinsevenner, og flere av deres støttespillere hevder at frykt for kristen indoktrinering var årsaken til at barnevernet tok over omsorgen for barna.

Saken førte til store demonstrasjoner både i Norge, Europa og Nord-Amerika til støtte for foreldreparet.

I et intervju på rumensk TV innrømmet paret at de har gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene – selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge.

LES OGSÅ: Rumenske toppolitikere til Norge for å påvirke

Forsikret at de ville møte

Overfor NRK i august forsikret advokat Ragnhild Torgersen, som forsvarer faren, at foreldrene ville møte.

– Ja, det vil de selvsagt, sa hun da.

Tingretten slo fast at ekteparet ikke har lovlig forfall. Aktor i saken, politiadvokat Sissel Kleiven, ønsket å føre saken uten de to tiltalte, men retten var ikke enig.

Svarer ikke

Kleiven sier hun ikke er overrasket over at foreldreparet uteble fra saken.

– De har ikke besvart stevningen, de svarer ikke på telefon og de har vært umulig å få kontakt med, sier politiadvokaten.

Det er foreløpig ikke berammet noe ny dato for rettssaken. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter