Nyheter

Fotballsupportere avviser at voldektstiltalt ble mobbet

Vålerenga supporterklubb Klanens bannere mot voldtektstiltalt Molde-spiller møter sterk kritikk fra professor i idrettsetikk Sigmund Loland: – Dumt og umodent.

Vålerenga supporterklubb, Klanen, vekket oppsikt under søndagens kamp mellom Vålerenga og Molde. Supporterklubben hadde tatt med seg flere bannere som refererte til en Molde-spiller som er tiltalt for sovevoldtekt.

Ifølge VG erkjenner spilleren ikke straffeskyld.

«På Molde spiller en voldtektsmann – dere eier ikke skam», «Selv om noen sover gjelder fortsatt Norges lover» og «#Moldetoo» var noen av bannerne, ifølge Dagbladet.

– Det er kollektiv mobbing av et enkeltindivid som gjøres under paraplyen av å støtte sitt eget lag, sier professor i idrettsetikk og tidligere rektor ved Norges idrettshøgskole, Sigmund Loland.

LES MER: – Opptøyene bidrar til å forsterke stereotypien av fotballsupportere som voldelige apekatter

Er oppgitt

Loland understreker at tiltalen mot spilleren er alvorlig og at Moldes håndtering kan diskuteres, men er oppgitt over oppførselen til Vålerenga-supporterne og sier at man ikke skal forhåndsdømme når man er usikker på straffeansvar.

– Det er dumt og umodent at en supporterklubb står frem og hetser en motspiller som har en alvorlig anklage mot seg, men som ikke er behandlet i rettssystemet. Supporterne burde istedenfor konsentrere seg om eget lag, sier han.

Loland forstår at fotballsupportere tar ut følelser og er røffere i kommunikasjonen enn vanlig.

– Det er helt ok. Mange supporterklubber står for fine sosiale verdier, men den typen handlinger som vi så nå er uverdig.

Mange supportere mister ansvarsfølelsen når de står sammen som gruppe mener han, og stiller følgende spørsmål til supporterne i situasjoner der de er usikre om enkelte utsagn er over grensen:

– Er dette noe du kan stå for på egenhånd eller skjuler du deg i et stort kollektiv?

Påtalenemd

Kommunikasjonsjef i Norges fotballforbund (NFF), Ynge Haavik, forteller NFFs uavhengige påtalenemd nå skal vurdere det skal opprettes en sak eller ikke.

– Bannerne oppleves nok av mange som en forhåndsdømming. I en kort periode ble spilleren navngitt, det er vi kritiske til. Det er uten tvil en alvorlig tiltale, men det er domstolenes oppgave å dømme.

Haavik understreker at det er problematisk å navngi eller komme med ytringer som viser til rettssaker der det ikke foreligger domfellelse.

– Det er verdt å merke seg at jenta sin advokat har uttalt at hun anser medieoppmerksomheten som en stor belastning, sier han.

Ikke ansvar

Talsperson for Klanen, Erling Rostvåg, benekter at Molde-spilleren ble navngitt skriftlig under kampen.

Rostvåg mener også det er viktig å huske at bannerne ble fremsatt under en fotballkamp. Han viser til at supportere leter med «lykt og lupe» etter måter å ta motstanderne på.

– Vi vil alltid forsøke å gå hardt til verks, men i det ligger også at supportere ikke har samme injurierende kraft som en kronikk eller domstol, sier han.

Han er ikke enig med Lolands påstand om at bannerne kan leses som mobbing, ettersom det ikke har foregått systematisk over tid.

– Nå som kampen er over er vi ferdig med spilleren. Det er ikke sikkert at vi kommer til å nevne han igjen.

– Barn var på fotballkampen. Har ikke supporterklubben et ansvar for at barn ikke skal lære denne formen for kommunikasjon?

– Egentlig ikke. Vi har et ansvar i å kommunisere at et fotballstadion er en spesiell arena hvor vi gjør ting som vi ikke gjør ellers. Først og fremst er det foreldrenes ansvar å lære barna å skille mellom det som skjer inne på stadion og utenfor.

– Hvor går grensen for hva som er lov til å si?

– Vi forholder oss til Norges lover, i denne saken går grensen ved å nevne navn. Klanen har også egne vedtekter der grensen går ved homohets, rasisme og hets på bakgrunn av religion, sier Erling Rostvåg

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter