Nyheter

– Forsoning er individuelt

Etikk-
professor mener AUF 
må gjøre det de kan for å legge til rette for de ulike sorgbehovene.

Professor i teologi, Paul Leer-Salvesen, har i en årrekke skrevet om temaer som skyld, forsoning og tilgivelse. Han understreker at sorgprosessene hos de pårørende kan arte seg veldig forskjellig.

– Det er flere hundre overlevende fra Utøya. For noen kan det være riktig å arrangere sommerleir igjen, mens andre vil ønske å holde seg borte. AUF og resten av samfunnet må derfor gjøre det de kan for å legge til rette for de ulike behovene til de sørgende, sier han.

Det er mulig å se på forsoning etter som en tredelt prosess, ifølge professoren.

– I den første fasen kan enkeltmennesker eller grupper forsone seg med det som er skjedd. Det handler om å tåle sannheten. Det er hardt arbeid, og mange trenger hjelp fra venner og familie, eller terapi og sjelesorg.

Noen opplever det også som mulig å gå inn i en fase nummer to.

– Da begynner man å se annerledes på den eller de som har krenket. Bildet blir mer nyansert. Vi kan snakke om menneskebilder i stedet for fiendebilder.

Den tredje fasen går på «relasjonell forsoning», ifølge Leer-Salvesen.

– Det vil si at man i vid betydning gjenopptar et samliv. For eksempel ved at man blir gode foreldre igjen etter en skilsmisse, eller at man igjen inngår naboskap etter krig, sier han.

LES OGSÅ: Heidrar terroroffer med monument

Guddommelig tilgivelse

Erkebiskop Desmond Tutu vakte stor oppsikt da han i fjor høst ba Norge om å tilgi Anders Behring Breivik. Leer-Salvesen tar avstand fra slike oppfordringer.

– Det er ingen som har rett til å fortelle ofrene at de må tilgi. Et slikt krav vil oppleves som et nytt overgrep, sier han.

Ifølge Leer-Salvesen ligner tilgivelse på den siste beskrivelsen av forsoning, men innebærer likevel noe annet.

– Ved tilgivelse ser man på den andre med nye øynene og sier «jeg tilgir deg». Den andre blir sett på som et elskverdig menneske. De fleste av oss finner rom for tilgivelse i det små. Men når det gjelder de store, asymmetriske krenkelsene, blir tilgivelse vanskeligere, sier han.

LES OGSÅ: 10 AUFere som skal på Utøya i år

Teologen sier at det fra kristent ståsted finnes hendelser som er så alvorlige at bare Gud kan tilgi.

– Mennesker kan ikke gå på kurs for lære å tilgi av ren nåde. Det er i utgangspunktet bare Gud som kan gjøre det. Men noen ganger opplever mennesker mirakler, som når en mor tilgir sitt barns morder. Ved slike tilfeller kan jeg selv bare bøye hodet mitt og si at jeg befinner meg på hellig grunn, sier Leer-Salvesen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter