Politikk

Forsmak på stort verdislag neste år

ANALYSE: Landsmøtestrid om eggdonasjon er begynnelsen. For neste år står det egentlige verdioppgjøret om retningen for Høyre fremover.

I spalter og på skjermer vil debatter om bioteknologi denne helgen dominere nyhetsbildet fra landsmøtet i Høyre. Debatten kan – som i fjor – bli intens. Men Høyre slipper neppe lettere unna neste år heller.

For da skal selve prinsipprogrammet opp til vedtak – i sin fulle bredde. Årets runde om bioteknologi inngår som en bit av dette.

I 2019 vil den store programdebatten handle om et helt knippe verdispørsmål: Syn på familien, religion i samfunnet vårt – ja alle de skillelinjene der Høyres klassiske verdikonservatisme kolliderer med mer liberale strømninger i rekkene.

LES OGSÅ: Høyre-toppene forberedt på verditap

Fjorårets kav

I Høyre ser folk i den verdikonservative leiren med litt uro på våren 2019. For det er et ganske annet Høyre som skal drøfte prinsippene enn forrige gang. Det var i 2008.

Behandlingen av stortingsprogrammet i fjor, ga nemlig en forsmak på at det vokser frem tydeligere fronter mellom tradisjonelle posisjoner og nye generasjoner: Eggdonasjon ble fjernet fra førsteutkastet. Saken var for vanskelig.

Programkomiteen var dessuten splittet om å beholde barnetrygden. Enkelte ville helst endevende og modernisere hele familiepolitikken – og ta et oppgjør med kontantstøtte og det andre anså som grunnleggende verdikonservativt.

Kontantstøtten vant, men på livssynsfeltet gikk flere endringer under radaren. Punktet om å beholde dagens vigselsordning ramlet ut, til tross for at fortsatt kirkevigsel vant i landsmøteoppgjøret fire år i forveien.

Mangfoldsparti

Eksemplene viste et tøffere trykk mot det som var partiets tradisjonelle, verdikonservatisme. Nettopp det nye prinsipprogrammets livssynsdel kan fort skape fronter i tiden som kommer, mener partikilder. For Norge blitt klart mer flerkulturelt enn forrige gang Høyre vedtok et prinsipprogram.

Kanskje kan avgjørende punkter i en ny livssynspolitikk alt være behandlet av Stortinget før neste Høyre-landsmøte skal designe prinsipprogrammet. Kulturminister Trine Skei Grande varslet denne uken grep som kan innebære forsering av livssynsvedtak.

Likevel er Høyre blitt så mangfoldig og rekrutterer så mye bredere at debatt om partiets verdiforankring blir strevsom.

LES OGSÅ: Her skapes KrFs nye vei

Et kirkeopprør

Verdidebatt har gått friskt tidligere også. Som under forrige prinsipprunde i 2008, da daværende Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen ledet an i kampen mot at Den norske kirke skulle ha en særstilling i programmet. Men han og hans bare 40 meningsfeller gikk på en smell i voteringen.

I det ferdige programmet het det at Høyre fortsatt skulle bygge politikken «på en kristen og humanistisk kulturarv». Etter landsmøtet poengterte partileder Erna Solberg og nestleder Bent Høie at partiets verdikonservative tradisjon var noenlunde den samme. Og Solberg presiserte spesielt overfor Vårt Land at «på forankringssiden bør KrF føle seg vel med dette».

LES OGSÅ: Grande overrasker med stor livssynspakke

Fremtids-Høyre

Da snakket hun om langsiktig samarbeid. Kanskje mer enn vanlige partiprogram viser nettopp prinsipprogrammer frem partiers grunnmur for bygging av allianser.

Når pressen spør Høyre om den eller den enkeltsaken innebærer avstand til KrF, er ofte partitopper raske med å vise til prinsippene og hvilke vennskapsbånd nettopp disse skaper. Men for KrF vil det gjøre en forskjell om årets Høyre-landsmøte liberaliserer bioteknologipolitikken enda mer og om Høyre neste år heller nærmer seg Ap og Venstre ved å vrake familieprinsipper og svekker bånd til kristenarv.

Den store runden neste år vil ikke bare handle om Høyres interne verdivalg, men også om fremtidsveier for flere partier i norsk politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk