Nyheter

Forbudet katolikkene overså

Det er 50 år siden paven nedla et forbud mot kunstig prevensjon. Forbudet har vært blant de mest kontroversielle avgjørelsene i den katolske kirke, sier postdoktor Ole Jacob Løland.

– Prevensjonsforbudet har vært blant de mest kontroversielle avgjørelsene i den katolske kirke, ikke bare blant katolske lekfolk men også blant biskoper, sier postdoktor ved teologisk fakultet, Ole Jacob Løland.

Det var pave Paul VI som utstedte en ensyklika – et pavelig dokument – der forbudet mot kunstig prevensjon ble fastslått for medlemmer av Den katolske kirke.

Løland sier forbudet skapte stor kontrovers kirken innad den gangen. Uenigheten er fortsatt stor.

– Hvis du ser på livsområder som katolsk morallære forsøker å regulere, er dette en av praksisene troende katolikker i minst grad slutter opp om.

LES MER: Republikanerne har klart å mobilisere konservative kristne

Et kompromiss

Mellom 1962- og 65 ble Det annet vatikankonsil avholdt i Roma. Konsilet er den eneste læremessige autoriteten som kan utfordre pavemakten og omfatter alle biskoper i kirkesamfunnet.

Forskeren mener at Det annet vatikankonsil tok «kvantesprang» i møte med det moderne, men da ensyklikaen skulle utformes lot tradisjonalistiske stemmer seg høre.

– Noen biskoper ønsket å bremse utviklingen. Pavens nye og tydeligere forbud mot prevensjon kan leses som en håndsrekning til de konservative kreftene, forteller han.

Ensyklikaen satte også spørsmålet om prevensjon på kirkens dagsorden og forsøkte å forplikte troende i sterkere grad, enn før.

Kontroversielt

Selv om pavens ensyklika skal etterfølges av alle troende, er det ikke nødvendigvis slik det har foregått ifølge Løland.

– Bare et fåtall av katolske bispekonferanser sluttet seg eksplisitt til læren fremsatt av paven. Flere biskoper sa åpent til sine medlemmer at de må følge egen samvittighet, ikke pavens lære. Den kritiske holdningen var særlig fremtredende her i Norden, forteller han.

Ifølge forskeren har den katolske kirkens standpunkt til prevensjon hatt liten effekt.

– Vanlige katolikker er enten fullstendig uenig, eller så oppdager de at forbudet umulig å etterleve. Særlig i fattige deler av verden, der det er krevende å ha ansvar for flere barn, bryter man med læren.

I dag er Mexico, med unntak av Paraguay, det landet i Latin-Amerika der katolisismen har holdt seg sterkest i møtet med den protestantiske pinsebevegelsen.

– Likevel viser forskning at meksikanske mødre i stabile relasjoner helt siden 1970-tallet har økt bruken av prevensjon, trekker Løland frem.

LES MER: Chilensk prest arrestert for overgrep

Frukt av det sjette bud

Prest i den katolske kirke, Ole Martin Stamnestrø sier at ensyklikaen fra 1968 var en «frukt av kirkens tenking om det sjette bud».

– Ensyklikaen beskriver vakkert sammenhengen mellom de fire ordene: Kjærlighet, ekteskap, sex og barn. For oss representerer det en vakker teologi, sier han.

– Det blir innvendt at forbudet presenterer et problem for mange, særlig i fattige land med store familier. Hva tenker du om dette?

– Det er alltid vanskelig å etterleve Guds bud. Det er derfor vi har tilgivelse og nåde. Det er den positive vinklingen som er den interessante: At dokumentet er et positivt bilde av ekteskapet og samlivet mellom to mennesker og familie, sier han.

I sitt daglige liv møter han «ingen organisert motstand på dette punktet».

– Jeg tror tiden har beveget seg videre. De som er katolikker i 2018 vet at de tilhører en motkulturell bevegelse og at det betyr visse ofre, ofte på tvers av snusfornuft. Dette betyr at vi ikke alltid kan leve slik vi vil, men hvilken kristen kan det?

Frans støtter forbud

Den nåværende paven, Pave Frans, blir ofte fremstilt i media som en reformvillig pave. Dette skyldes særlig pavens uttalelse i 2016 om familien, da åpnet paven for å tillate nattverd til gjengifte. Samme uttalelse imidlertid inneholdt også et annet budskap.

– Frans viste til den kontroversielle ensyklikaen fra 1968 og bygget videre på denne tankegangen. Han stadfestet helt tydelig at kirken sterkt motsetter seg all form for det paven kaller kunstig regulering av barnetall og særlig statens forsøk på å bidra til kunstig fødselskontroll, sier Løland.

Han tviler på at pave Frans kommer til å endre på prevensjonsforbudet i overskuelig fremtid.

– Den katolske kirke er verdens største religiøse institusjon med store spenninger innad. Endring skjer, men hittil har vi ingen signaler fra den sittende pave om at han kommer til å endre synet på prevensjon, sier han.

Mattis C. O. Vaaland

Mer fra: Nyheter