Religion

Forbrukertilsynet: – Skal vurdere Visjon Norge-saken over helgen

– Man går ikke fri fra reglene selv om man sier at det man bedriver er religiøs praksis, sier direktøren i Forbrukertilsynet.

– Vi må se nærmere på om dette rammes av restriksjoner på markedsføring av alternativ behandling, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør for Forbrukertilsynet.

Det var under torsdagens sending av Studio Direkte på TV Visjon Norge at predikanten Dionny Baez oppfordret seere til å gi TV-kanalen en gave på 2020 kroner. Denne gaven ville gi beskyttelse mot koronaviruset, hevdet predikanten.

Dette har flere politikere tatt sterk avstand fra.

Kan ilegge bøter

Elisabeth Lier Haugseth forteller at Forbrukertilsynet også tidligere har vurdert grensegangen mellom alternativ behandling og religiøs utøvelse. I 2018 kom tilsynet fram til at virksomheten til de såkalte mirakelpredikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen drev ulovlig markedsføring.

– Vi har behandlet noen saker der det har vært diskusjon om hvorvidt det er snakk om religiøs virksomhet eller alternativ behandling. Den gangen kom vi fram til at det var å regne som alternativ behandling, og dermed rammet av det regelverket, sier Haugseth.

– Så det er ikke slik at man går fri fra reglene om man sier at det man bedriver er religiøs praksis.

###
«Hvis du gir til mitt rike skal jeg ta gnageren, coronaviruset, som er imot dine barn», sa predikanten Dionny Baez. Foto: Skjermdump / Visjon Norge

Direktøren legger til at det også er relevant om at det er snakk om at noe tilbys for betaling.

– Hva slags sanksjonsmuligheter har Forbrukertilsynet i saker hvor dere kommer fram til at noe er ulovlig?

– I saker hvor vi kommer fram til at næringsdrivende bryter markedsføringsloves bestemmelser, kan vi pålegge dem å stoppe. Og da retter de seg som oftest etter det. Om de ikke gjør det kan vi fatte vedtak om å ilegge gebyr.

Haugseth forteller at Forbrukertilsynet i noen tilfeller også kan ilegge overtredelsesgebyr for lovbrudd som har skjedd.

– Hva vil dere gjøre med denne saken nå?

– Nå er det fredag ettermiddag. Vi kommer til å se på det ganske raskt over helgen, sier Haugseth.

Tidligere feider

Predikanter som tidligere har vært i klinsj med Forbrukertilsynet har ment at de ikke lytter til deres argumenter om at det har vært snakk om trosspørsmål, og hevdet at den statlige reguleringen var grunnlovsstridig.

Elisabeth Lier Haugseth avviste den gangen at Forbrukertilsynet involverer seg i trosspørsmål, og bemerket at vedtakene tilsynet varslet mot Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen ikke innebar noen innskrenkning av religionsfriheten.

I den aktuelle TV-sendingen torsdag kveld sa programleder Astri Weber Gellein Laurendz at Visjon Norge har en februaraksjon, der målet er å samle inn 3,4 millioner kroner. Til nå har de samlet inn 1,3 millioner kroner, men har som mål å få inn million nummer to i løpet av kvelden, fortalte programlederen.

LES MER: 

• Visjon Norge viste demonutdrivelse direkte på TV – nå er de anmeldt av Barneombudet

• Jan Hanvold mener Salt har opptrådt manipulerende mot ham i Forum-saken

• Kristen-Norge rystes av Vanier-saken: – Jeg kunne først ikke tro det var mulig

• Pinseteolog mener motstand mot kvinnelige ledere er på fremmarsj

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion