Religion

– For mye snakk om unntakene

Prosten i Ringerike er lei av at kirken bruker mest tid på saker som omhandler små grupper.

– Det er enkelt å finne eksempler i Bibelen på ekteskap mellom flere, så spørsmålet er ikke om det står i Bibelen, men hvordan kirken skal forstå Bibelen, sier prost i Ringerike, Kristin Moen Saxegaard.

Dersom doktorgradsstipendiat Andreas Ihlang Berg ender opp med en teologisk begrunnelse for polyamorøse forhold, vil debatten igjen handle om bibelsyn, mener Saxegaard.

LES MER: Blir slått i ansiktet fordi hun er homofil prest

– Brukt som symbolet på kirkesplid

På dette punktet har den likhetstrekk med debatten om likekjønnet ekteskap. Saxegaard synes det er trist at homofile og lesbiske, som er en liten gruppe, har blitt ofre for en mye videre debatt som hun mener egentlig handler om bibelsyn og tradisjon.

– Homofile og lesbiske ble selve symbolet på kirkesplid, og kirken har av den grunn fremstått som mye mer homofiendtlig enn den vel egentlig er noe sted. Sånn sett var det mer realt å bruke kvinnelige prester som tema for kirkesplid i sin tid – kvinner utgjør tross alt halve befolkningen.

LES MER: Jakter nye former for kristent samliv

Homofili er marginalt

Queer teologi er først og fremst et teoretisk tema, og derfor frykter ikke prosten at den vil påvirke kirken i praksis. Hun mener homofili også er et marginalt tema.

– Jeg har i løpet av mine fem år som prost på Ringerike aldri blitt spurt om å velsigne et homofilt par, selv om jeg har vært åpen om at jeg kan gjøre det. Dessverre bruker vi fortsatt mye tid på å diskutere og snakke om unntakene.

LES MER: – Skeiv teologi vil ikke bli vanlig

Saxegaard tror ikke det vil bli aktuelt for kirken å åpne opp for ekteskap mellom flere enn to. Og med mindre det blir praksis i samfunnet for øvrig, er det ikke en diskusjon kirken behøver å ta.

– Slik jeg forstår queer, står det i kontrast til dype kristne verdier knyttet til likeverd, maktutjevning og gjensidighet, sier Kristin Moen Saxegaard.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion