Religion

Jakter nye former for kristent samliv

Med rett til kirkelig vigsel for likekjønnede like rundt hjørnet, bør de skeive få farge teologien i større grad, mener prest og drag-artist. Ikke nødvendig, mener Arnfinn Nordbø.

Andreas Ihlang Berg er prest, drag-artist og den første i Norge som skriver en doktorgradsavhandling med utgangspunkt i queer-teologi, også kalt skeiv teologi. Planen er å forholde seg til klassiske teologiske dogmer i bånn, samtidig som han ønsker å se på ekteskapet og relasjoner med nye briller. I dette tilfellet queer.

– Må samlivet nødvendigvis forstås slik vi har lagt det opp til nå? spør Berg.

Det var Universitas som først omtalte Bergs doktogradsarbeid.

Fra homofile rettigheter til mangfold

Da queer-teologien oppstod på 1990-tallet, var målet å få kirken til å anerkjenne ulikhet og mangfold, framfor at kristne homofile skulle måtte forsvare seg mot enkelte bibelvers. Den skeive teologien stiller spørsmål ved grunnleggende forutsetninger som anti-homofil teologi bygger på. Berg trekker fram et eksempel fra Paulus i Bibelen som legger opp nye kategorier for hvordan vi skal forstå vår identitet som menneske. Gjennom å oppheve kategoriene mellom jøde og greker, mann og kvinne, kan man hevde at Paulus utfordrer oss til å være fullt ut menneske uten å være bundet til kategorier, mener Berg.

LES OGSÅ: Prost: – For mye snakk om unntakene

Når det er relasjoner som står i sentrum for den teologiske doktorgraden, utelukker ikke Berg at polyamorøse forhold også kan forstås som en trygg og god modell for relasjon mellom mennesker. Polyamorøse forhold innebærer flere enn to personer i et samliv.

– Det vil være like naturlig å se på denne formen for samliv som det monogame parforholdet.

Likekjønnet ekteskap

Berg mener debatten om vigsel av likekjønnede har avdekket kirkens manglende evne til å inkludere de skeive stemmene.

Motstandere av likekjønnet ekteskap viser til biologiske argumenter; det trengs en mann og en kvinne for reproduksjon. De som støtter likekjønnet ekteskap bruker argumentet om lykke; de ønsker ikke å ekskludere noen fra muligheten til et lykkelig samliv, ifølge Berg.

LES OGSÅ: – Skeiv teologi vil ikke bli vanlig

Han er kritisk til at ekteskapet med mulighet til å få barn skal danne normen for et lykkelig liv. Ifølge Berg er dette noe mange skeive ikke vil kjenne seg igjen i.

LES MER: Oppleves som at kirken er opptatt av samliv i den smaleste forstand

Homofil og kristen

Arnfinn Nordbø har stått på barrikadene for kristne homofile siden 2008. Da ble han landskjent etter å ha fortalt hvordan han følte seg presset ut av landets største misjonsorganisasjon, Norsk Luthersk Misjonssamband, fordi han stod fram med sin homofile legning. I boken Betre død enn homofil? skriver han om hvordan han ble møtt av familie og bedehus.

Nordbø er ingen stor tilhenger av skeiv teori, og skeiv teologi er nytt for ham. Han ser ikke behovet for en queer-teologi for å kunne lage en ny liturgi for likekjønnede.

– Å være skeiv kristen er absolutt ikke ensbetydende med at man må være åpen for eksempel for eksempel polyamorøse forhold, mener Nordbø, og legger til at han som homofil hvert fall ikke synes at kirken skal åpne opp for polyamorøse ekteskap.

Han ser på ekteskapet som en ramme for et forpliktende samliv.

– Det er etter vår kultur og samtid en juridisk avtale mellom to personer. Selv om det fremgår av Det gamle testamentet at flerkoneri var greit før, betyr det ikke at vi skal omgjøre ekteskapsloven til å inkludere polygami, sier han.

LES MER: Nordbø tar kraftig oppgjør med NLM og helvete

Det teologiske fakultet

– Hvordan regner du med at andre kristne skal gå god for den teologien du ender opp med, Andreas Ihlang Berg?

– Teologi sier noe om hvordan vi ser verden rundt oss og skaper normer for hvordan vi forstår den. Det vi velger ut vil på mange måter være vilkårlig fordi man har ulikt blikk.

Berg utkonkurrerte over 50 kandidater da han ble tildelt stipendiat ved Det teologiske fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo. Dekan ved TF, Aud Tønnesen, viser til at en sakkyndig komité valgte ut de kvalitativt beste uavhengig av tema. Samtidig skal en doktoravhandling bidra til ny kunnskap og gjerne også teoriutvikling

– Det kan Berg sitt prosjekt bidra til, da det er den første avhandlingen i Norge om skeiv teologi.

LES MER: «I mangel på gode argumenter sier kristne mye rart om sex»

– Skeiv forskning er nytt i Norge

Dekanen legger til at skeiv teologi er et bredere felt enn homofile og lesbiskes perspektiver og situasjon - det står i en tradisjon som tematiserer marginaliserte og undertryktes posisjon.

– Det handler om å se verden fra et annet perspektiv enn det som de dominerende har og tradisjonelt har hatt.

Tønnesen viser til at feministisk teologi i størst grad har blitt utviklet av kvinner.

– At skeive viser en særlig interesse for skeiv teologi og teori er ikke så underlig.

– Er dette noe vi vil se mer av framover?

– Skeiv teologi er et nytt forskningsfelt i norsk sammenheng, men det knytter an til en større internasjonal forskningsdebatt, og sånn sett tror jeg vi får se mer av det.

Vårt Land har vært i kontakt med preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, som sier hun ikke har mulighet å kommentere saken.

LES MER: Hun avstod fra sex, men ikke fra å snakke om det

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion