Nyheter

Fikk ikke prestejobb fordi hun er kvinne

Bispedømmerådet tilsatte en mann, fordi det allerede var en kvinnelig prest i soknet, og fordi to kvinner var prester i nabosoknet. Ulovlig, fastslår ombudet.

Hilde Fylling (56) fikk ikke sokneprestjobben selv om hun hadde mest utdanning og erfaring.

Likestillings- og diskrimineringsombudet konkluderer med at Sør-Hålogaland bispedømmeråd brøt likestillingsloven da de «positivt særbehandlet menn til denne stillingen». Bispedømmerådet anker ombudets avgjørelse, melder Avisa Nordland.

Fram til 1980-tallet var kvinner i prestetjeneste ikke så vanlig i Den norske kirke. De siste årene har Hilde Fylling registrert at mannlige kolleger bemerker at «nå begynner det å bli litt mange damer her».

Høy terskel for å klage

– Jeg vet at det jeg har opplevd, ikke er enestående­ i kirken. Men det er høy terskel for å klage. Det er belastende å gå slik mot arbeidsgiveren og fremstå som trøblete. Men jeg er så gammel og har ikke tenkt å søke andre prestejobber, så det er ikke så farlig for meg, sier Fylling til Vårt Land.

LES MER: Forsket på forkynnelsen

Hun er sokneprest i Kjerringøy og prest i Rønvik i Bodø. Sist høst var Hilde Fylling og en mann de eneste søkerne til en annen sokne­preststilling i Sør-Hålogaland. Fylling klaget avgjørelsen inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Forskjellsbehandling

– Det dreier seg her om en direkte forskjellsbehandling på grunn av kjønn i arbeidslivet, og unntaksadgangen er meget snever, sier seniorrådgiver Amna Veledar hos ombudet, til Avisa Nordland.

– Kirken bestred heller ikke at klageren hadde lengre relevant erfaring eller at hun var like godt egnet til stillingen som mannen som fikk den, tilføyer hun.

Overfor ombudet viste bispedømmerådet til Den norske kirkes personalreglement der det står at «Behovet for representasjon av begge kjønn i preste­kollegiet skal vektlegges».

– Kirkens reglement er i strid med likestillingsloven, og det ­håper jeg de tar tak i, sier Veledar.
 ­Lederen i Sør-Hålogaland 
bispedømmeråd, Marit Hermstad, opplyser at tilsettingen skjedde før siste årsskifte – altså før «det tydelige skillet» mellom staten og Den norske kirke.

– Det er arbeidsgiverpolitisk avdeling i det aktuelle departementet som har stadfestet personalreglementet, påpeker hun.

Fikk råd fra Kirkerådet

Ole Inge Bekkelund, ­avdelingsdirektør i Kirkerådets avdeling for kirkeordning, støtter bispedømmerådets vurdering.

– Jeg kan bekrefte at bispedømmet har vært i faglig kontakt med Kirkerådet og har fulgt rådene vi har gitt dem, sier Bekkelund til Vårt Land.

– Jeg betviler sterkt at personalreglementet er i strid med likestillingsloven. Hvis det var tilfelle, hadde departementets arbeidsgiverpolitiske avdeling, den øverste arbeidsgiverkompetansen i staten, ikke sagt ja til utformingen av reglementet, mener han.

Har løftet kvinner fram

Også Presteforeningen har kjennskap til saken. Det er prestenes fagforeninger som har fremforhandlet personalreglementet, med staten som motpart fram til siste årsskifte. Kirke­møtet har vedtatt å videreføre reglementet i en «fri» kirke.

– Regelen om at man kan legge vekt på søkeres kjønn, har tradisjonelt vært brukt til å løfte kvinner fram, ikke til å sørge for ­ansettelse av menn. Slik jeg tenker er det ikke regelen det er noe galt med, men forståelsen av den, sier lederen i Presteforeningen, Martin Enstad, til Vårt Land.

LES OGSÅ: Takker Luther for velferden

– Ikke greit

– Støtter dere Hilde Fylling i hennes klagesak?

– Det er ikke hjemmel for å bruke­ mot noen at de er kvinner. Vi er enig i at et bispedømmeråd ved tilsetting ikke kan se på kjønnsbalansen i bare to samarbeidende sokn. Man må sette dette inn i en større sammenheng, og vurdere kjønnsbalanse på prosti- og bispedømmenivå. Det har ikke skjedd i dette tilfellet, og det ­synes vi ikke er greit, svarer Enstad.

– Hilde Fylling sier at det hun har opplevd, ikke er enestående i kirken. Er du kjent med andre slike saker?

– Jeg har ikke kjennskap til andre konkrete saker. Men jeg tror på det hun sier, og det må vi ta på alvor. Generelt tror jeg Den norske kirke er opptatt av likestilling og ønsker å drive bevisst likestillingspolitikk.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter