Nyheter

Fikk gjennomslag mot skattegjemsel

Alle partiene støtter et forslag som krever at norske selskaper også må oppgi tall fra skatteparadiser.

KrF og Venstre kunne tidligere denne uka ikke stemme for et forslag fra Ap, SV og Sp som de egentlig var for. Men i løpet av uka har alle partiene, også Høyre og Fremskrittspartiet blitt enige.

– Det blir lagt fram et forslag i salen i dag på vegne av hele Finanskomiteen. KrFs Hans Olav Syversen har gjort en kjempejobb med å få med seg regjeringspartiene, sier partikollega Kjell Ingolf Ropstad.

LES OGSÅ: Starbucks betalte ikke skatt – ble stoppet av aktivister

Glad

Mona Thowsen, leder for organisasjonen Publish What You Pay som arbeider for større åpenhet, er glad for at alle partiene på Stortinget nå er enige om en formulering som betyr at rapporteringen skal styrkes.

– Dette gjelder et av de kanskje viktigste kravene i vår tid, at flernasjonale selskaper ikke skal få lov til å unngå å betale skatt. Vi vet at det medfører at vanlige folk må ta hele regninga for velferden, og er ekstremt skadelig for utviklingsland.

Snorre Valen, medlem av Finanskomiteen for SV, er også fornøyd.

– Sivilsamfunnet har klart å presse fram en seier på fire dager! Det er jeg kjempeglad for. Det er ikke hver dag en får gjennomslag for saker som faktisk gir en mer rettferdig verden, sier han.

LES OGSÅ: Ber Siv Jensen stoppe skattegjemsel

Skatteparadiser

Partiene er enige om at forskriften om Land for land rapportering (LLR) også skal inneholde informasjon om datterselskaper og støttefunksjoner i tredjeland, som kan være skatteparadiser. Finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen (KrF), fremmer forslaget i fredagens debatt om revidert nasjonalbudsjett.

Stortinget er også enige om å be regjeringen vurdere hvordan det kan etableres et tilsyn med selskapene som har plikt til å rapportere etter LLR-reglene.

Thowsen i PWYP mener det som nå blir viktig, er hva som skjer i den politiske prosessen videre.

– Regjeringen må nå gjøre de nødvendige endringene i regelverket slik at uønsket skattetilpasning blir synliggjort. I befolkningen er denne saken vunnet allerede. Her har vi et sterkt press fra nesten alle organisasjonene i Norge, som kommer til å følge med at regjeringen gjør dette på en skikkelig måte, sier hun.

LES OGSÅ: – Norge må følge britisk skatteeksempel

Gjennomslag

Thowsen understreker at dagens forskrift ikke er egnet til å avdekke uheldig skattetilpasning.

– Vi vet utmerket godt at de såkalte støttefunksjonene, som i mange tilfeller er skatteparadiser, er hovedfunksjoner for korrupsjon og skattetilpasning. Men dette som skjer i dag viser at Stortinget har hørt, sier Thowsen.

Ordlyden i forslaget er slik:

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå effekten av forskriften for LLR-rapportering målt mot Stortingets målsetting om å synliggjøre uønsket skattetilpasning og sikre at relevante opplysninger knyttet til LLR-rapporteringen fra datterselskaper og støttefunksjoner i tredjeland fremkommer i regnskapet. Stortinget ber regjeringen også vurdere hvordan det kan etableres et tilsyn med rapporteringspliktige etter LLR-regelverket».

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Rått!

Hanne Sofie Lindahl, leder i Changemaker, er glad.

– Det er helt rått at et samlet Storting har gått sammen for å styrke land-for-land rapporteringsloven, sier hun.

Lindahl understreker at rapportering fra skatteparadiser vil gjøre det vanskeligere for norske selskaper å snyte på skatten i fattige land.

Anslag fra Kirkens Nødhjelps partner Christian Aid indikerer at rundt 160 milliarder dollar forsvinner fra utviklingsland som følge av ulovlig skatteunndragelse årlig ved hjelp av skatteparadis. Det er langt mer enn det som gis i bistand til utviklingsland og kunne vært brukt på helse og utdanning.

– For oss som jobber med utvikling er det frustrerende å se at enorme pengesummer flommer ut av fattige land til skatteparadiser. Derfor er vedtaket i Stortinget i dag så viktig. Det er bare å gratulere de involverte partiene for godt politisk håndverk, sier Wenche Fone, leder i utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

Lindahl i Changemaker viser også til at Europaparlamentet nylig tok et nytt skritt for å forhindre global skattesvindel gjennom en land-for-land rapportering som skal gjelde for alle sektorer, ikke bare utvinning av olje, gass, mineraler og skog slik som de norske reglene. Europaparlamentets endring inkluderer også rapportering fra skatteparadiser.

– Det er bra at Norge også viser vilje til å forbedre loven nå som EU har gått så langt, sier Lindahl.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter