Nyheter

Færre sykehjem drives av ideelle

Når bestefar settes ut på anbud, velger lokalpolitikerne kommersielle driftsselskaper framfor ideelle.

– På Stortinget ønsker partiene mer bruk av ideelle organisasjoner innen pleie- og omsorg. Men i kommunene velger de samme partiene i minkende grad ideelle som drivere av sykehjem, sier direktør Inger Helene Venås i bransjeorganisasjonen Virke Ideell.

– Hva skyltes det?

– Lav politisk bevissthet rundt det å velge ideelle.

Øker

Kommunene brukte hele 46 millioner kroner på sykehjem i fjor. Storparten av Norges 974 syke- og aldershjem drives av kommunene selv. Men flere kommuner vedtar at andre kan gjøre jobben like godt – eller bedre, eller billigere. «Andre» er ideelle organisasjoner og kommersielle omsorgsselskaper.

En analyse av sykehjemsnorge, utført av Oslo Economics for Virke Ideell, avdekker én tydelig trend:

• Kommunene får stadig færre sykehjem drevet av ideelle, ved årsslutt i 2016 var fem prosent av alle sykehjem ideelle.

• Kommunene får stadig flere sykehjem drevet av kommersielle. Ved årsslutt i 2016 var sju prosent kommersielle.

I NHO Service, som organiserer de kommersielle omsorgsselskapene, forklarer næringspolitisk direktør Dag Ekelberg trenden slik:

– Kommunene velger god kvalitet til rett pris.

LES MER Høie griper inn i rus-strid

Ideellplan

Utviklingen står i skarp kontrast til Stortingets vedtatte politikk. Flertallet avviste i desember Senterparti-forslaget om at «25 prosent av den samlede omsorgssektoren skal være organisert og drevet som ideell virksomhet innen 2030».

Men Stortinget påla likevel Solberg-regjeringen å levere en ideellplan: Sektoren skal få flere oppdrag i helse- og omsorgssektoren. De blåblå må legge fram en «plan med kortsiktige og langsiktige tiltak for å oppnå dette». Helsedepartementet arbeider nå med denne planen, men det er uvisst når den legges fram.

En meningsmåling fra TNS, gjort for Norsk Sykepleierforbund, viser at nordmenn har klare ønsker for hvem som skal drive sykehjem:

35 prosent sier kommunene skal drive dem, 15 prosent mener ideelle er best, mens bare 7 prosent har størst tro kommersielle omsorgskonsern.

Rekommunalisert

Høyre mistet makten i Norges to største byer etter kommunevalget i 2015. Inn kom Arbeiderpartiet, med støtte fra ulike politiske venner. SV og MDG i Oslo, Venstre og KrF i Bergen. Begge steder lovet byrådet at ideelle organisasjoner skulle prioriteres når drivere av kommunale sykehjem skulle velges, mens kommersielle omsorgsselskaper skulle jages på dør.

Status etter snart halvgått løp er at ett sykehjem i Oslo og to i Bergen er overtatt av kommunene selv. Da kontraktene med de kommersielle selskapene gikk ut, ble institusjonene rekommunalisert. Ingen ideelle ble valgt.

– Virke legger ikke skjul på at vi ble skuffet over Oslo-byrådets valg, sier direktør Venås.

– Hvorfor skal en kommune, som setter sykehjemmet ut på anbud, velge en ideell driver?

– De ideelle representerer mangfoldet, de driver et godt utviklings- og innovasjonsarbeid, de er gode arbeidsgivere – og de har et ideelt formål, ikke utbytte til eierne.

Ideologisk

Byrådene i storkommunene har lovet å prioritere de ideelle i de kommende rundene:

• I Bergen skal ett av kommunens tre nye sykehjem drives av ideelle.

• I Oslo skal Sykehjemsetaten skaffe 400 nye sykehjemsplasser fordelt på tre til fem sykehjem, anbudskonkurransen er bare forbeholdt «ideelle leverandører som disponerer tomt».

– Her viser kommunene gode takter, sier Venås i Virke.

– Her blir de ideelle brukt ideologisk av SV for å holde de andre private unna, noe som slett ikke kommer de eldre til gode, sier Ekelberg i NHO Service.

Kvalitetskonkurranse

I Stavanger styrer Høyre fortsatt. Her har kommunen nettopp lagt ut ett sykehjem på anbud. Nå blir institusjonen drevet av omsorgskonsernet Aleris. Etter hard debatt har Stavanger-politikerne avgjort at kvalitet skal være avgjørende, ikke pris, når ny driver skal velges.

– Dette åpner for at ideelle, som ofte har tapt på pris, kan få sykehjemsanbudet, sier Venås i Virke.

– Det at kommunen vektlegger kvalitet er veldig positivt, sier Ekelberg i NHO Service.

Selv om Stavanger legger forholdene til rette for en privat driver, ideell eller kommersiell, ønsker Vestlands-byen selv å ta opp konkurransen om å levere det beste sykehjemstilbudet:

«Stavanger formannskap har vedtatt at Stavanger kommune skal levere tilbud om drift av sykehjemmet i kommunal regi. Stavanger kommune vil delta i konkurransen på linje med andre leverandører», står det å lese i anbudet som ligger ute på portalen Doffin.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter