I 2014 fremmet KrF og Senterpartiet et forslag i Stortinget om å la Vinmonopolet overta taxfree-ordningen, og i fjor høst spisset Sp forslaget, partiet ønsker at Vinmonopolet overtar «taxfreesalget av alkoholholdig drikke ved Avinors luftfartsvirksomheter».

Bakgrunnen for forslagene var at det private selskapet Travel Retail Norge (TRN) har en avtale med Avinor om å drive taxfree-utsalgene på flyplassene fram til 2021. Da skal taxfree-salget etter planen ut på nytt anbud.

I fjor gjorde Stortinget et såkalt anmodningsvedtak der man ba regjeringen «vurdere alle konsekvenser av og nødvendige lovendringer for at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget av alkohol ved norske flyplasser ved utløp av gjeldende anbudsperioder».

LES OGSÅ: Polet kan få taxfree

Uenighet

Nå har folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) utredet konsekvensene av å la Vinmonopolet overta taxfreesalget i 2021.

Helsedepartementet skriver i utredningen, som passerte statsråd fredag, at det er stor uenighet mellom statens luftfartsselskap Avinor og statens alkoholsalgsselskap Vinmonopolet om hva som vil bli de økonomiske konsekvensene av at Vinmonopolet overtar taxfree-salget.

Departementet mener det er «betydelig usikkerhet knyttet til om en ordning hvor Vinmonopolet overtar, kan sikre samme inntekter til lufthavnene som i dag».

LES OGSÅ: Strever med taxfree-frist

Dyrere billetter

Michaelsens utredning sier rett ut at departementet frykter svekket lufthavnsøkonomi om Vinmonopolet overtar for TRN i 2021. Konsekvensen er stengte flyplasser, færre flyruter og dyrere billetter:

«Dersom Avinors taxfree-inntekter reduseres, vil dette antageligvis føre til nedleggelser av ulønnsomme lufthavner over hele landet. Bortfall av taxfree-inntektene vil også bety færre flyruter, fordi start- og passasjeravgiftene vil måtte økes», lyder det fra Michaelsens departement.

LES OGSÅ: Ap får KrF med på å korke Frps taxfree-kvote

Subsidierer

Helsedepartementet minner om at Avinors gode inntekter betyr at «lønnsomme lufthavner bidrar til å finansiere ulønnsomme lufthavner».

Milliardinntekt

Det ble solgt vin, sprit og kosmetikk for nærmere fire milliarder kroner på Oslo lufthavn i fjor, viser tall fra Travel Retail Norway (TRN), som driver de tre store taxfreebutikkene på flyplassen – to i avgangshallen og én ved ankomst.

Selskapet har omsetningsbasert leie og betalte 1,9 milliarder kroner – cirka halvparten av omsetningen – videre til statlige Avinor i fjor.

LES OGSÅ: Tar ikke taxfree-gleden fra folk