Nyheter

Tar ikke tax free-gleden fra folk

Folkehelsen vil styrkes om tax free-handelen stenges. Vinmonopolets stilling vil styrkes om statsselskapet overtar tax free-handelen.

Nå er den her – det vil si den kom allerede 6. oktober, da statsbudsjettet for 2017 ble lagt fram:

Tax free-utredningen.

Her lister finansminister Siv Jensen (Frp) opp fordeler og ulemper med tax free-salget på flyplasser og ferger:

• Vi reiser mer, dermed kjøper og drikker vi mer alkohol.

• Økt alkoholkonsum fører til flere dødsfall, mer voldskriminalitet – med døden til følge, og økt sykefravær.

• Overtar Vinmonopolet hele tax free-salget fra dagens private selskap, vil det styrke monopolselskapets legitimitet.

• Overtar Vinmonopolet, vil et annet statsselskap, Avinor, miste milliardinntekter.

• Fjernes tax free, vil nordmenn få et dårligere flytilbud; færre flyplasser og høyere billettpriser.

Konklusjonen på den 13 sider lange utredningen, som blir levert av statsråden som utvidet tax free-kvoten med to vinflasker i 2014, er tydelig. De blåblå korker ikke tilgangen på billig alkohol:

«Regjeringen (...) legger (...) ikke opp til å endre tax free-ordningen.»

LES MER Vil betale flyktningregning med tax free-kutt

Kutter tax free

I Venstre, som lenge har vært en pådriver for å fjerne ordningen, er helsepolitisk talsmann Kjetil Kjenseth oppgitt:

– Regjeringen tar ikke tak i realitetene, verken når det gjelder folkehelse eller miljø. Den hviler seg på den sanseløse fylla.

I forslaget til nytt partiprogram ønsker Venstre å fjerne tax free-handelen helt.

Ville ikke

Våren 2015 stemte alle partier, utenom Høyre og Fremskrittspartiet, for at Solberg-regjeringen må lage «en helhetlig utredning om taxfree-ordningen i inneværende stortingsperiode, inkludert en gjennomgang av de sosialpolitiske perspektivene».

Helt til sist i budsjettproposisjonen om «Skatter, avgifter og toll 2017» presenterer Jensen utredningen Stortinget påla regjeringen å levere.

Departementet har hentet inn en ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) om samfunns- og helsekonsekvenser av å fjerne tax free-salget, og Vinmonopolet og Avinor har levert egne vurderinger. I tillegg har man kjøpt inn en juridisk vurdering, levert av Advokatfirmaet Lund og Co.

Flere dør

En rekke konsekvenser blir vist fram i utredningen:

• Veksten i utenlandsreisende er kraftig. Dermed øker også tax free-salget, målt i ren alkohol, like kraftig. Bytte-sigaretter-i-vin-grepet finansminister Jensen tok i 2014 har effekt: Salget av vin «per ankommende reisende» økte fra 0,49 liter før kvoteendringen til 0,56 liter i 2015.

• Hver nordmann drikker 6,75 liter ren alkohol årlig. «En økning i alkoholkonsumet på én liter ren alkohol vil gi en forventet økning i antall dødsfall på 0,84 pst. per år. Videre vil det gi en forventet økning på 6,3 ulykkesdødsfall for menn per 100 000 i befolkningen og en økning på 8,9 pst. i antall domfellelser for voldsforbrytelser», skriver Finansdepartementet på grunnlag av FHIs rapport.

• Fjernes tax free kan det gi «en reduksjon i det totale alkoholkonsumet på mellom 0,15 og 0,38 liter ren alkohol per innbygger», skriver FHI i sin rapport.

Denne opplysningen er ikke med i departementets utredning til Stortinget.

Milliardinntekter

I tax free-debatten mener KrF og Senterpartiet at staten kan stå for tax free-salget, og ikke et norsk-tysk selskap som håver inn enorme inntekter. Polets ledelse har sagt at man kan overta den lukrative handelen.

I utredningen skriver departementet at Polet ikke ser «praktiske eller økonomiske forhold som tilsier at Vinmonopolet ikke kan overta tax free-salg både ved avgang og ankomst».

Den juridiske vurderingen som er kjøpt inn, underbygger dette: «Etter utreders mening vil overtakelse av tax free-salget heller styrke enn svekke begrunnelsen for Vinmonopolet og konsistensen i dagens system», melder departementet.

En av partnerne i Lund og Co, er Per Andreas Bjørgan. Han kom til advokatfirmaet i 2015 fra stillingen som konkurransedirektør i EFTAs overvåkingsorgan, ESA. Han jobbet mange år i ESAs juridiske avdeling, hvor han prosederte en rekke saker både for EFTA- og EU-domstolen.

Dyrere å fly

Avinor advarer mot å flytte salget til Vinmonopolet. «Avinors vurdering er at den operative driften av tax free-virksomheten, både alkoholsalg og salg av øvrige tax free-varer, ikke vil få en optimal gjennomføring dersom Vinmonopolet skulle overta alkoholsalget», skriver departementet, og viser til at tapet kan bli stort for staten:

• «Avinor har foretatt beregninger som viser at effekten på kundeopplevelsen, mindre effektive operasjoner, redusert salg og svekkede økonomiske kontraktsvilkår kan medføre en årlig inntektsreduksjon for Avinor på 1,45 mrd. kroner i 2023.»

• En nedleggelse av tax free-salget vil føre til økte lufthavnavgifter, som i neste omgang vil heve billettprisene – og dermed «et betydelig bortfall av flytilbudet». Og det kan spøke for driften av flyplasser som i dag går med underskudd.

LES MER Fastlegen spør sjelden om alkohol

Taust i Ap

I forslaget til nytt partiprogram sier KrF at nordmenn fortsatt skal få handle tax free-varer, men partiet ønsker at Vinmonopolet tar over handelen.

I Senterpartiet har programkomiteen lagt tre alternativ på bordet: Utrede en modell hvor flyplasstilbudet ikke finansieres av tax free-salget, fjerne retten til å innføre avgiftsfrie varer og samtidig ta vekk tax free-kvoten – eller la Vinmonopolet ta over tax free-salget av alkolhol.

Dermed blir det Arbeiderpartiet som får en avgjørende innflytelse på fremtiden til tax free. I går meddelte Aps helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, at han ikke hadde anledning til å kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter