Nyheter

Strever med taxfree-frist

Helseminister Bent Høie (H) jobber på spreng med å få ferdig tax free-utredningen i høst, men forteller Stortinget at den knappe tidsfristen er utfordrende. Eiere har tatt milliardutbytte.

Nordmenn elsker taxfree; retten til å kjøpe billigere alkohol, tobakk, søtsaker og parfyme med seg hjem etter utenlandsturer.

Fra 2016 til 2017 økte inntektene til Travel Retail Norway med 240 millioner kroner. Selskapet, som hadde 5,3 milliarder kroner i driftsinntekter i fjor, eies av det tyske taxfree-konsernet Heinemann, den norske investoren Terje Stykket og dagligvarekonsernet NorgesGruppen.

De ti siste årene har eierne tatt ut 1,9 milliarder i utbytte fra Travel Retail Norway.

Frist

Men hvem skal stå for taxfree-salget når dagens kontrakt går ut 31. desember 2022 – kan statens eget alkoholselskap, Vinmonopolet, overta? Det utreder nå helseminister Bent Høie og hans departement for harde livet. Men han klager over at tidsfristen Stortinget har gitt ham – i løpet av 2018 – er knapp:

– Vi legger vekt på å presentere faktainformasjon som gir et så godt grunnlag som mulig for Stortingets videre behandling. Det er imidlertid ikke til å legge skjul på at den knappe tidsfristen (...) gjør oppgaven særlig utfordrende, varsler han i et skriftlig svar til Stortinget.

I dag har statens flyplasselskap, Avinor, kontrakt med selskapet Travel Retail Norway for drift av taxfree-salget ved fem store lufthavner, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.

Avinor har store inntekter fra taxfree-salget som brukes til å drifte flyplassene som går med underskudd.

Motstand

Men motstanden mot å la Avinor få holde fram som i dag etter 2022 er sterk. På Stortinget ønsker man endringer. Dette sier opposisjonspartienes programmer om taxfree:

Ap: «Vurdere å la Vinmonopolet ta over driften av taxfree-ordningen når gjeldende avtale utløper.»

Sp: «Vinmonopolet overtar taxfreesalget av alkohol.»

SV: «Avskaffe tax-freeordningen.»

KrF: «Ha en gjennomgang av tax free-systemet utfra et alkoholpolitisk perspektiv.»

LES OGSÅ: Båtturister nektes alkokjøp 

Pålegg

Høies arbeid med taxfree-utredningen stammer fra behandlingen av et representantforslag fra Senterpartiet i fjor høst. Partiet ønsket å la Vinmonopolet «overta taxfree-salget av alkoholholdig drikke ved Avinors luftfartsvirksomheter».

Forslaget falt, men flertallet på Stortinget påla regjeringen å utrede konsekvensene av å la Vinmonopolet overta taxfree-salget – og det krevde at utredningen må være ferdig i løpet av 2018.

Status

Høies varsel om at tidsfristen er knapp og utfordrende kommer etter stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland fra Arbeiderpartiet tok opp framdriften i utredningsarbeidet i et skriftlig spørsmål til helseministeren:

– Regjeringspartiene stemte mot dette forslaget, og det er derfor ikke urimelig å anta at de stiller seg negative i saken, selv før man har arbeidet frem den saken Stortinget har bedt dem om. Det er derfor interessant å få en status på hvordan dette arbeidet går, for å sikre seg at saken vil bli belyst i sin fulle bredde, slik at Stortinget får et godt grunnlag å fatte beslutningen på.

Sommerjobb

Bent Høie svarer at «regjeringen er godt i gang med å utrede saken med klart mål om å fremme en sak for Stortinget i løpet av 2018».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter