Nyheter

Erna rører ikke ved tvillingabort

Statsministeren innrømmer at praksisen med tvillingabort er «etisk vanskelig», men vil ikke røre abortloven. Det skuffer KrF stort.

I ukens spontanspørretime i Stortinget var statsministeren klokkeklar: Skal andre enn kvinnen selv si ja eller nei til om et tvillingfoster aborteres, så må hele dagens abortlov til stortingsbehandling.

– Det ønsker ikke regjeringen, fastslo Erna Solberg.

KrFs Knut Arild Hareide og partikollega Marie Ljones Brekke reiste tematikken etter at NRK to dager på rad har problematisert dagens praksis med åpning for såkalt fosterreduksjon.

• Leger som utfører fosterreduksjon har sendt brev til helsemyndighetene. De opplever nemlig at de gjør noe medisinsk farlig og uforsvarlig når det presses frem tvillingaborter før dagens 12. ukers grense for selvbestemt abort.

• I tillegg ønsker danske leger å lempe på landets forbud mot fosterreduksjon. En av årsakene er at det på noen måter kan være mulig for pasienter derfra å få inngrepet via opphold i Norge.

LES OGSÅ: Sp i åpen kamp om trospenger

Sterke reaksjoner

I KrF har det vært sterke reaksjoner mot at nettopp regjeringspartiet Høyre i fjor klarerte et ja til å tillate selvbestemt tvillingabort. Partileder Hareide har flere ganger uttalt at Høyre her har skuffet ham stort.

I vinter presset KrFs Olaug Bollestad og Sps Kjersti Toppe frem en egen stortingsdebatt om saken.

I debatten var forklaringen fra Høyre at det utelukkende handler om å tolke et lovverk – og ikke å snu i loven. Selvbestemt abort ble vedtatt i 1978 og ligger i følge Høyre fast. Den gang var det ikke teknisk mulig å få utført reduksjon av antall fostre.

LES OGSÅ: – Høyre ligner mer og mer på Ap

Høies avklaring

Det er det nå. I 2010 ønsket Helsedirektoratet en avklaring av om abortloven tillater å abortere ett av flere friske fostre. I fjor forelå konklusjonen fra Justisdepartementets lovavdeling, og helseminister Bent Høie (H) sluttet seg til den: Abortloven åpner for fosterreduksjon, etter samme regler som for svangerskap med bare ett foster.

– Har dette vært en lovteknisk eller en etisk vurdering, spurte Hareide statsministeren i Stortinget i går.

– Dette er en etisk vanskelig sak, vedgikk Erna Solberg.

Ikke utfordre

For statsministeren handler det ikke om «en politisk eller etisk behandling», men en vurdering av den loven vi har i dag. Den er det solid stortingsflertall for.

– Hva er det KrF ønsker regjeringen skal endre, Hareide?

– Den kan endre abortloven. Det tekniske med tvillingabort var jo ikke mulig da abortloven ble vedtatt. På flere områder er jo ikke denne loven oppdatert, mens det om bioteknologiloven jo heter at den skal gjennomgås hvert femte år. Jeg går ikke med på at abortloven skal være mer hellig enn mye annet, svarer KrF-lederen.

– Dagens lov heter Lov om svangerskapsavbrudd. Men i disse tilfellene fortsetter jo svangerskapet, sier Marie Ljones Brekke, vararepresentant fra Rogaland.

LES OGSÅ: Sp vil ikke ha noen bånd til SV

«Kvinners rett»

Statsministeren påpekte at dagens abortlov gjør det mulig å flytte inngrep inn i uke 13, dersom medisinsk-tekniske grunner gjør at man ikke kan gjøre det før.

– Kan det ikke finnes en måte å utrede temaet tvillingabort på uten å gjenåpne debatten om abortloven?

– Vår opplevelse er vi da må gjøre endringer i dagens lov. Da måtte Stortinget vedta dette og begrenset kvinners rett. Det er ikke riktig – og vi vil i alle fall ikke fremme det forslaget, sier Solberg til Vårt Land.

– Men hvis teamet altså er – som du sier – «etisk vanskelig»: Er det ingen annen vei inn i tematikken?

– Nei, diskusjonene om de etiske spørsmålene ble gjort også i grunnlagsarbeidet før Helsedirektoratet vurderte saken. Vår opplevelse er altså at selve loven må vurderes og det er det bare lovgiver Stortinget som kan gjøre.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter