Nyheter

Egypt vil forby ateisme

I Egypt kan det bli straffbart å nekte at det finnes en gud. Et ateistforbud brukes til å slå ned opposisjon.

– Om en muslim skifter tro, vil være det samme som at han kler seg naken og løper rundt på torget, sier Knut S. Vikør, Egypt-kjenner og professor i historie ved Universitetet i Bergen.

Å være muslim er en del av den nasjonale identiteten i mange land, også i Egypt. Sier noen at de da er ateister, vil andre se på dem som rare og pussige.

– Fornærmer

Egyptere som åpent nekter å tro på en gud kan vente seg tøffe tider framover, meldte Kristeligt Dagblad på onsdag. Før jul kom formann i religionskomiteen til det egyptiske parlamentet, Amro Hamroush, med følgende forslag:

– Ateismen må kriminaliseres. Fenomenet fornærmer de abrahamittiske religioner.

Siden det kommer fra nasjonalforsamlingen, er det trolig klarert med høyere myndigheter. Da er det sannsynlig at det også går gjennom, mener Vikør.

Bekymret

Også tidligere har man hatt problemer med å være åpen ateist, sier Knut S. Vikør.

I grunnloven som ble vedtatt i 2014, ble det tydeliggjort at landets fundament bygger på de tre monoteistiske religionene – kristendommen, jødedommen og islam.

I en felles uttalelse vil Human-Etisk Forbund og Mellomkirkelig råd at utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide uttrykker bekymring for lovforslaget i Egypt. En slik lov vil innebære at tros- og livssynsfrihet formelt blir fjernet fra det egyptiske samfunn, mener de.

Opposisjonell

Forslaget overrasker ikke Knut S. Vikør. Dette er myndighetenes markering av at Egypt er en religiøs stat der ikke-tro ikke godtas. Ateister betraktes som opposisjonelle.

Mistanken mot ateister stammer til dels fra tiden da man tidligere var skeptisk til kommunister. De var ateister.

– Var du ateist, ble du også mistenkt for å være spion, sier Midtøsten-ekspert Berit Thorbjørnsrud.

Er du ikke-troende i dag, vil mange egyptere mene at du melder deg ut av verdensordenen: Har du da ingen moral, dannelse eller oppdragelse?

LES MER: Gulf-stater lyspunkt 

Arrest

– Hvor farlig er det å være erklært ateist?

– Hvis du åpent sier at du ikke tror, får du problemer. Sosialt kan du miste jobben og bli utestengt fra familien. Gjøres det offentlig, kan du anklages for å være et uromoment. Om det oppfattes som at du er kritisk og i opposisjon, skal det ikke mye til for at du blir arrestert, sier Knut S. Vikør.

Enkelte kan imidlertid gjøre det bevisst som en form for aktivisme – menneskerettsforkjempere, for eksempel.

Ateist-lovforslaget samsvarer med at president Abdel Fattah al-Sisi strammer til regimet, mener Midtøsten-ekspert Berit Thorbjørnsrud.

Mer autoritært

Ateist-lovforslaget samsvarer med at president Abdel Fattah al-Sisi strammer til regimet. Kirkeloven som kom for vel ett år siden var et hardt slag for kopterne, mener Berit Thorbjørnsrud. Den ga ikke kristne mer rettigheter eller bedre beskyttelse.

Andre lover peker også mot ensretting og et mer og mer autoritært styre. Dette forsterker spenningene og skaper vansker for minoriteter. 29. desember ble 11 drept da en mann angrep en kirke utenfor Kairo.

LES OGSÅ: Indiske kristne arrestert for å synge julesanger

Terrorister

I flere muslimske land risikerer ateister og de som forlater den offisielle religion å bli forfulgt og diskriminert. Dette kan resultere i brutal forfølgelse der man i verste fall kan miste livet.

I mars 2014 kom innenriksministeren i Saudi-Arabia med et kongelig dekret som erklærte at alle ateister betraktes som terrorister. Også de som stiller spørsmål ved «det fundamentale» ved islam blir betraktet på samme måte.

Også USA

Også åtte amerikanske stater i USA forbyr ateister å ha ledende, offentlige stillinger. Disse delstatslovene blir imidlertid ikke håndhevet, siden de kommer i konflikt med den amerikanske grunnloven som sier at enhver skal ha trosfrihet.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter