Nyheter

Dropper bibler med droner over IS

Den svenske menigheten Livets Ord vil gi befolkningen i IS-områder tilgang til bibler, men får skarp kritikk for metoden.

– Det som skremmer meg er hvor lett det er å forveksle et bibelslipp med militær aktivisme og slik sidestille kristendom med vestlig militær aktivitet, sier Bernt Greger Olsen i Bibelselskapet til avisen Dagen.

– Mer spektakulært enn effektivt

Olsen i Bibelselskapet påpeker at det ikke bare er militære som bruker droner.

– Likevel får jeg en følelse av at dette er en mer spektakulær enn effektiv form for misjon, sier han.

Det var under Livets Ords sommerstevne at planene om at høytflyvende droner skal slippe tusenvis av bibler over IS-kontrollerte områder i Irak ble presentert. Det ble også tatt opp kollekt til prosjektet.

De elektroniske biblene på arabisk er på størrelse med en pilleeske, krever ikke strøm og har et eget display. De koster 150 kroner stykket.

LES OGSÅ: Biskop bekymret for manglende muslimmisjon

– Kan sees på som vanæring av en hellig bok

Også Stefanusalliansen, en misjon- og menneskerettighetsorganisasjon som legger særlig vekt på trosfrihet, kritiserer planene om bibelslipp.

– Man risikerer at IS-soldater og vanlige muslimer får dumpet Bibelen i hodet. Det vil oppleves veldig militant og provokativt i en krigssituasjon, sier informasjonsleder Thea Haavet til Dagen.

Hun viser også til at muslimer anser Koranen og Bibelen som hellige bøker og at droneslipp kan oppfattes som en vanæring av Bibelen.

– Det er de kristne i området som må ta støyten, siden troen på Jesus vil bli assosiert med provokasjon og militante handlinger, sier hun.

Begeistret for kreativ misjon

Tidligere leder i Ungdom i Oppdrag, Alv Magnus, er begeistret for den kreative bibelspredningen. Ifølge Dagen mener han det bør være høyt prioritert blant kristne at alle skal få tilgang på Bibelen.

– Der den umiddelbart ikke er tilgjengelig, må vi finne andre veier til dem som trenger Guds ord. Hva er det verste som kan skje, at IS-soldater kan bli frelst? spør han.

LES OGSÅ: Her er det farligst å tro

Forsvarer bibelslippene

Pastor i Livets Ord, Joakim Lundqvist, mener medienes framstilling av saken er både misvisende og preget av sensasjonslyst.

– Prosjektet har i media blitt framstilt som et angrep på IS, eller med terrorgruppen som fremste målgruppe. Det stemmer ikke. Vår ambisjon er å gi videre det håp og den kjærlighet som rommes i det kristne evangeliet til en befolkning som lever i stengte områder, skriver han på Livets ords hjemmeside.

Han mener dronemisjoneringen, bortsett fra de praktiske sidene, ikke skiller seg fra bibelsmugling til for eksempel Sovjetunionen, Kina eller Nord-Korea.

Droneplanene er også omtalt i internasjonale medier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter