Nyheter

Dette forventer Ap-toppen av prekenene

– Prekenens betydning er nok undervurdert, sier Marianne Aasen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Bilde 1 av 2

Vårt Land forteller nå om en ny studie om hvordan kirkegjengerne oppfatter prekenen. Vi har også bedt politikere, retorikkeksperter og norske biskoper røpe sine favoritter.

– Jeg er ingen flittig kirkegjenger, men hvis prestens ord treffer meg og mitt liv vil jeg si at hun eller han har lyktes ganske godt, sier retorikk-og taleekspert Kjell Terje Ringdal

– Presten må treffe meg

– Hva gjør en preken god?

– En prest på talerstolen må kjenne sitt publikum, vite hva de er opptatt av og hvordan de lever sine liv. Språket og budskapet må tilpasses, slik at det blir kommunikasjon mellom taler og tilhørere, tilføyer Ringdal, som er førstelektor ved Markedshøyskolen i Oslo. Han har blant annet skrevet bøkene «Kunsten å overbevise» og «Vel talt – lær deg å lage taler som begeistrer».

– Må berøre hjertet og hodet

Også stortingsrepresentanter har klare synspunkt på prekener:

Arbeiderpartiets Marianne Aasen mener evne til å berøre både hodet og hjertet er et viktig kriterium for en god preken:

– Den gode predikanten treffer både hjertet og den rasjonelle delen av oss Presten må gjøre Bibelen relevant i mitt liv, i vårt samfunn i dag. Jobben til presten er blant annet å bruke sitt fag og sin livskompetanse til å tolke og oversette teologien, slik at det blir begripelig for vanlige mennesker, sier Marianne Aasen.

Politikeren som i forrige periode var leder av Stortingets kirke-komité påpeker at presten, ikke minst som predikant, har ganske mye makt og mulighet til å påvirke og veilede mennesker.

LES OGSÅ: Det er en god tradisjon at prekenen er kjedelig

– Er norske prester gode talere?

– Noen er veldig gode, og noen er kanskje ikke det.

Bakkevig og Byfuglien er gode

– Hvem er din favoritt-predikant?

– Jeg har oftest hørt dem som har lederposisjoner i Den norske kirke, og de er veldig dyktige. Jeg vil gjerne fremheve prost Trond Bakkevig og preses Helga Haugland Byfuglien, svarer Marianne Aasen.

LES OGSÅ: En god preken er som kino i hodet

Kjell Terje Ringdal nevner Per Arne Dahl, Gunnar Stålsett, Sturla Stålsett og Bjørn Eidsvåg som personlige favoritter.

– Min mening er at tvilere i kirken er en god ting. Jo mer tvil desto større blir mine ører, bemerker Ringdal.

Helga Haugland Byfuglien, Den norske kirkes ledende biskop, sier at hun ikke har noen favoritt-predikant.

– Jeg er en god og intens til lytter alle predikanter. Den som har gitt meg mest å grunne på og utfordret mest, er Rowan Williams, den forrige erkebiskopen i Den anglikanske kirke i England, som jeg har hørt med flere anledninger.

LES MER: Anmeldelse av Fadervår

– Blir møtt med store forventninger

– Hvordan vil du vurdere norske prester som predikanter?

– Svært mange prester er også meget gode predikanter. Det gjøres mye godt prekenarbeid som betyr mye i lokalmenighetene. Jeg tror imidlertid også der er et ubrukt potensial: prestene har høy teologisk kompetanse. Prester blir møtt med gode og store forventninger om å ha noe viktig å formidle. Det gir frimodighet!

– Hva forventer du av en god preken?

– Den skal formidle Guds nåde i Kristus, og den skal reflektere og tolke hovedpoenget i evangelieteksten. Den skal være aktuell og utfordre til tro, handling og tjeneste. Og den skal avspeile at den er gjennomarbeidet, svarer preses Helga Haugland Byfuglien, og tilføyer:

– Jeg har stor sans for overraskende poenger. Predikanten skal ha et anliggende - ville meg noe, og være engasjert av det han eller hun formidler.

LES OGSÅ: Bedre prekener skal få flere i kirken

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter