Nyheter

Det blir et hardt år

Hvis du er lei av å lese om Donald Trump, blir 2020 et tøft år.

Da talkshowdronning Ellen DeGeneres og tidligere president George W Bush ble sett ved siden av hverandre, småpratende, på en fotballkamp tidligere i år, ble det bråk.

- Hvorfor er Ellen DeGeneres og George W. Bush på fotballkamp sammen? Har hun glemt krigen i Irak, at han var mot homofilt ekteskap, og hans generelle inkompetanse? skrev førsteamanuensis Adam B. Lerner ved University of London på Twitter.

Mange reagerte sterkt på at hun, som USAs mest kjente lesbiske kvinne, kunne bli sett sammen med, til og med smile og hygge seg, med en mann som Bush.

Ellen DeGeneres: Er venner med alle

Hun svarte: Her er saken. Jeg er venner med George Bush. Faktisk har jeg mange venner som ikke deler de samme oppfatningene som meg.

Og: Vi har glemt at folk er forskjellige og at det er ok.

– Når jeg sier «vær snille med hverandre», mener jeg ikke bare mot dem som tenker det samme som deg. Jeg mener vær snill med alle.

Bildet av DeGeneres og Bush er et godt bilde på hvordan USA under Trump er en kulturkrig, og en pågående kamp om å eie sannheten. Det gjør det vanskelig, for noen umulig å nærme seg noen som mener noe annet enn deg selv.

Aksjon depolarisering

Rundt halloween og juletider kan du lese artikler med råd og tips om hvordan overleve høytiden uten å krangle om politikk i Trumps tidsalder. Etter mellomvalgene i fjor oppfordret enkelte kirkesamfunn faktisk sine medlemmer om ikke å skryte eller hovere om at «deres side» vant. Rundt om i USA har det faktisk dukket opp frivillige organisasjoner som jobber for å «depolarisere Amerika». De arrangerer samtaler, møter, debatter og kurs for demokrater og republikanere i fellesskap. I «trygge omgivelser» er håpet at de skal finne ut at en liberal kan være en ok kar, og en Trump-velger kan ha noen poeng.

Den vanskelige samtalen

Å snakke sammen er smart. Det blir stadig vanskeligere; undersøkelser forteller at flere og flere synes det er stressende og frustrerende å diskutere politikk med noen de er uenige med. Familier og vennegjenger lager kjøreregler for ømtålige tema.

Temaet er stort sett Trump.

Farlig farvann

I dette bildet av et dypt splittet land, er det greit å minne om at den pågående riksrettgranskingen av presidenten, slett ikke er noen ønskedrøm for demokratene. Leder for demokratene i Representantenes hus, Nanci Pelosi var tvilende til å starte prosessen, for hun visste hva som kom.

– Jeg har ikke, for å si det sånn, vært entusiastisk på grunn av den splittelsen som vil skje, har hun sagt.

Motstanderne er enige om en ting

En ting motstanderne og tilhengerne har til felles: Nesten ikke noe Trump gjør eller sier overrasker lenger. Eller: Han sjokkerer, men det er ikke overraskende at han sjokkerer.

I dette farvannet seiler Trump, mens mediene faktasjekker og faktasjekker, skriver kommentarer, undersøker og avslører. Det meste preller av. For tilhengerne hans betyr det ingenting. Så lenge økonomien går bra, og han er deres fremste forsvarer, er ikke veien mot en ny periode så kronglete som mange håper.

Lag en «sannhetssandwich»

– Vi må slutte å behandle hver eneste twitter-melding og uttalelse som nyhetsverdig – og så faktasjekke det etterpå. Trump trenger mediene.

George Lakoff, som har forsket på hvordan propaganda virker, foreslår heller en «sannhetssandwich». Først kom så nær det store bildet av saken som mulig. Så skriv om hva Trump hevder om saken. Så, i samme redaksjonelle sak, faktasjekk historien.

Ikke gjenfortell løgner, unngå dem i titler, ingresser eller på Twitter, råder han. For det er gjentagelsen som gir dem makt. Det er slik propaganda virker på hjernen – gjennom gjentagelse, selv om gjentagelsen er faktasjekk.

Ellen og Donald?

2020 blir Trump-året uansett hvem som blir demokratenes kandidat ved valget i november, og uansett utfallet av en riksrettssak.

Ellen DeGeneres har tidligere sagt at hun ikke vil ha presidenten som gjest i programmet sitt.

Men vil hun gå på fotballkamp med ham, når han en dag ikke lenger er president?

Les flere saker om USA her:

• – Send potetene, ikke politikken. Uenighet ødelegger familiemiddagen

Erling Rimehaug skriver om USAs arvesynd: Rasismen i USA var ikke over med valget av Obama. Det var begynnelsen på en ny og mer polarisert fase i striden om rase.

Demokratiske politikere skjønner de må ta religion mer alvorlig enn Hillary Clinton gjorde

Mer fra: Nyheter