Kirke

Den norske kirke oppfordrer til å ringe med kirkeklokker hver lørdag

Hver lørdag fremover kan kirkeklokkene ringe landet rundt. - Stillheten skal brytes som et tegn på håp, sier konstituert preses i Bispemøtet, Atle Sommerfeldt.

Sammen med landets biskoper vedtok han nye regler for bruk av kirkeklokker fredag.

– Dette er et koronaunntak. Vi vil ringe inn helgen lørdager klokken 17, sier han, og håper mange menigheter vil få det til allerede i morgen.

– Vi er kirke på en annen måte, men vi er fortsatt kirke og fortsatt til stede, sier han til Vårt Land.

Strengt regelverk

I 2015 vedtok Kirkemøtet regler for bruk av kirkens klokker. Bispemøtet og Kirkerådet er av Kirkemøtet gitt myndighet til å beslutte unntak fra reglene.

– Skal det være unntak fra reglene, må det jo være nå, sier Sommerfeldt.

De siste to ukene har vanlige gudstjenester vært flyttet fra kirkerommet til Facebook, Youtube og andrekanaler. Det har medført stengte kirkedører og stille klokketårn.

Klokkeringing er et tegn på håp

– Stillheten skal brytes som et tegn på håp, sier Atle Sommerfeldt.

De anbefaler at man lokalt vurderer å ringe helgen inn i 5-10 minutter lørdag ettermiddag, «som et tegn på kirkelig nærvær og forbønn»

– Kirkeklokkene er et kjent uttrykk lokalt – og viser at kirken er til stede i folks liv. Det er så viktig for oss å fortsette med det, ikke minst når så mange kirker ikke er åpen for gudstjenester.

Kirkerådet har sluttet seg til biskopenes vedtak.

– Kirken skal være til stede for folk. Det er mange som er urolige nå, og vi vil vise at kirken fortsatt er her for bønn, samtale og håp for fremtiden, sier leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum i en pressemelding.

Vurderte søndag

Sommerfeldt sier de vurderte å ringe i kirkeklokkene på søndag ved kirketid, men fikk innspill på at det kunne være forvirrende. Folk kunne tro at det ble ringt inn til fysisk gudstjeneste.

Da valgte de å ringe helgen inn, og lørdag ettermiddag er et fint tidspunkt. Det gjøres blant annet i Sverige.

For egen del legger han til at klokkene er med på å minne oss om hvor alvorlig dette faktisk er for Norge og verden.

– For meg er kirkeklokkene også med på å vise solidaritet overfor de utsatte gruppene helsemessig og alle de som blir arbeidsledige og frykter for framtida. Kirkeklokkene er med på å anerkjenne at det er krevende tider for alle, sier han.

Kirka er blitt digital

Den norske kirke sender konserter, gudstjenester og andakter på sin facebookside. Kirker over hele landet har egne direktesendte gudstjenester, åpne telefonlinjer og er til stede for folk som trenger noen å snakke med. Nettkirken.no har utvidet åpningstidene sine og tilbyr chat med prester og diakoner.

– Vi merker at det er langt flere som bruker disse digitale mulighetene enn før. Det kan bidra til å gi folk enda flere muligheter, som å tenne lys digitalt. Det er mye som skjer, og det er viktig for oss å være synlige. Vi er kirke på en annen måte, men vi er fortsatt kirka og vi er fortsatt til stede, sier han.

LES OGSÅ:

• Hør Vårt Lands salmedugnad her

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke