DIGITAL KIRKE:

Den norske kirke samler folk på nettet - strømmer andakter direkte på Facebook

– Vi ønsker å åpne kirka, men det må skje på nettet, sier Kirkerådet.

Klokka 17 i ettermiddag sender Den norske kirke en musikkandakt direkte fra Oslo Domkirke. Den strømmes på Facebook-sida til Den norske kirke, og blir også gjort tilgjengelig i ettertid.

– Det skjer mye rundt omkring i landet, der prester og kirkelige ansatte deler filmsnutter og tekster, både på regionale sider og på private profiler, sier Ingeborg Dybvig, kommunikasjonssjef i Kirkerådet.

En del av dette vil også deles i Den norske kirkes nasjonale kanaler.

– Vi ønsker å åpne kirka, men det må skje på nettet. Vi kan ikke overføre alle tjenester digitalt, men vi prøver å ha gode digitale fellesskap, sier Dybvig.

– Det handler om å være til stede som kirke, men på en annen måte enn før. Vi oppfordrer prester til å være tilgjengelig på telefon og i sosiale medier.

Målet er også ha daglige videoandakter på kirken.no og på Facebook. I tillegg henvises det til nettprestene på nettkirken.no, som nå øker sitt tilbud, og til Kirkens SOS.

"Det er ikke hva vi ser, men hvordan vi ser den andre det kommer an på. Når vi vasker hendene nå er det mer av hensyn...

Publisert av Nettkirken  Fredag 13. mars 2020

Tenner lys på nettet

For tida finnes det over 6000 tente lys på Den norske kirke sin digitale bønnevegg. Her kan folk både dele bønner og tenne lys, og nå løfter Den norske kirke fram denne tjenesten.

– Vi ser at det er en pågang der, for å tenne lys og skrive en bønn, sier Ingeborg Dybvig.

Takker for de som holder samfunnet i gang og de som hjelper ved å holde seg hjemme. At vi måtte lære noe som samfunn og som enkeltpersoner av dette så vi kan takle de store felles oppgavene, heter det i en bønn skrevet i Vålerengen kirke.

Radioandakter om koronavirus

I tillegg oppfordrer kirken folk til å høre på Radiogudstjeneste på NRK P1 og P1+, søndag kl 11.03. Da overføres gudstjeneste fra Knarvik kirke i Alver kommune i Nordhordland.

Den vil gå uten menighet til stede i kirka, men sendes som normalt på radio.

Kirka trekker også fram Morgenandakten på NRK P1 og P1+, som neste uke vil være korona-relatert. Andaktene neste uke holdes av søndagsskolelærer, filosof, forfatter og fredsforsker Henrik Syse, som vi snakke om hvordan vi alle kan redusere spredning av koronaviruset, gjennom å vise omsorg, medfølelse og solidaritet med våre medmennesker, også dem vi ikke kjenner.

Det er også mange tilgjengelige radioantakter i NRKs sine nettjenester. 

Kirka har laga musikklister på Spotify, som de nå løfter opp igjen. De deler dagens bibelvers og lyser velsignelsen digitalt.

På Den norske kirke sine nettsider skal de også samle oversikt over podkaster og andre tjenester som allerede finnes digitalt.

Syke skal få nattverd

En av tjenestene som skal være tilgjengelig i fysisk form er såkalt soknebud, som er å gi nattverd til syke.

Preses har sendt ut retningslinjer for hvordan dette skal gjennomføres, der kirkelige ansatte bes om å ta nødvendige vurderinger og forholdsregler, slik at man ikke sprer smitte eller selv blir smittet. Her bør man søke
kontakt med kommunelegen, skriver preses.

Det er likevel viktig å møte den enkeltes ønske om å motta nattverd i en krevende tid, også soknebud, skriver preses i brevet, som viser til at også pårørende kan forrette nattverd for syke, hvis de føler seg trygge med det.

Presten kan også forrette nattverd over telefon, og et familiemedlem kan dele nattverden. Her oppfordres folk til å bruke det som er tilgjengelig, som vin eller fruktsaft og brød.

Også på TikTok og Instagram

Den norske kirke er også på TikTok, et sosialt medium som er populært blant unge i konfirmantalder.

– Vi er ganske i startfasen og TikTok er ganske nytt for oss, men vi har delt noen enkle bønner her, sier Dybvig.

De ønsker nå å se hvordan de kan bruke denne kanalen bedre, for å nå unge som må være mye hjemme.

I tillegg deler kirka på Instagram, der de har flest følgere i studentalder.

Slik ser en bønn ut på TikTok:

@dennorskekirke

Hva kan man be for? 🤔 Alt! Du kan be en takkebønn om seigmenn eller om at familien må holde seg friske. Tenn lys eller be på be.kirken.no 🧡 ##bønn

♬ Mine - Bazzi

Telefonsamtaler smitter ikke

På Facebook oppfordrer Oslo-biskop Kari Veiteberg til å tenne lys og be.

Telefonsamtalar og meldingar er nesten gratis og er garantert ikkje noko som fører til smitte, skriver hun.

Se hele innlegget her:

Telefonsamtalar og meldingar er nesten gratis og er garantert ikkje noko som fører til smitte. Det gjer heller ikkje...

Publisert av Oslo biskop Kari Veiteberg  Torsdag 12. mars 2020

Kirkebakken blir digital

Mange i Den norske kirke jobber nå med å flytte kirkebakken ut i sosiale medier. Prost Kari Mangrud Alsvåg er en av dem. Hun har delt en trøstebønn på Facebook. 

– Det har vært så sterkt å se at så mange har satt pris på bønnen jeg delte. Jeg har aldri opplevd en sånn respons som jeg har gjort nå, sier hun til Vårt Land.

Prest Sunniva Gylver oppfordrer en felles dugnad. Kan vi klare å hente fram det beste i oss? spør hun på sin Facebookside.

– La oss motstå fristelsen til å la frykten og egoismen eller likegyldigheten råde. La oss trøste og trygge hverandre så mye vi kan, og samtidig snakke ærlig om liv og tro og alt som skjer, skriver Gylver.

Les hele innlegget her:

Kjære alle. Korona-situasjonen er krevende, på mange ulike vis, og krever en felles dugnad. Kan vi klare å hente fram...

Publisert av Sunniva Gylver  Torsdag 12. mars 2020

LES FLERE SAKER OM KORONAVIRUSET:

• Overveldet prost etter Facebook-bønn om korona: Aldri opplevd en respons som dette

• Disse arrangementene er avlyst i Kirke-Norge

• Den norske kirke avlyser alle gudstjenester. I stedet oppfordrer kirka folk til å møtes på nettet.

Hvordan merker du at du er syk? Les svarene fra viruseksperten

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion