Verden

Danske og svenske jøder utsatt for hærverk på årsdagen for Krystallnatten

Både privatpersoner, institusjoner og gravsteiner ble utsatt for hærverk natt til 9. november. – Vi vet godt at det er noen som ikke ønsker oss godt, sier dansk rabbiner.

På 81-årsdagen for Krystallnatten ble det utført hærverk mot svenske og danske jøder. Det melder en rekke danske og svenske medier.

I Randers i Danmark har politiet startet etterforskning etter at 80 gravsteiner er blitt innsmurt med grønn maling. Flere av gravsteinene var også veltet.

Hærverket ble meldt inn lørdag, men det er uklart når det har skjedd.

Lørdag var årsdagen for Krystallnatten, som fant sted 9. november 1938. Da ødela nazistene 7.500 jødiske butikker, og brant ned 200 synagoger i Tyskland. En rekke jødiske gravplasser ble også ødelagt.

I Randers kommune var over 80 jødiske graver malt med grønn graffiti.
I Randers kommune var over 80 jødiske graver malt med grønn graffiti. Foto: Randers kommune

Reklame for nynazistisk organisasjon

I Sverige har flere byer opplevd hærverk. På private hjem, biler og jødiske institusjoner i Stockholm, Helsingborg og Norrköping var det hengt opp skilt eller skrevet «Jude».

På grunnmuren i et privat hjem i Danmark var det malt en jødestjerne, og hengt opp et klistremerke der det sto Nordfront.dr.

Nordfront er nettstedet til den nynazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen».

– Nazisme i skandinavisk form

Overrabbiner for Det Jødiske Samfunn i Danmark, Jair Melchior, sier til Kristeligt Dagblad at angrepene på denne historiske dagen er et uttrykk for at noen grupper i befolkningen mener jøder er uønskede.

– Dessverre er det ikke første gang dette skjer, og vi vet godt at det er noen som ikke ønsker oss godt. Men vi er her, og vi fortsetter å være de vi er. Det er forferdelig at noen tenker på denne måten, og at vi nå opplever en slags nynazistisk gruppe i ny skandinavisk form.

Melchior mener det er tydelig at de ikke har lært av historiebøkene.

– Jeg skulle ønske at de ikke handlet som feiginger, i nattens ly, men snakket med oss i fullt daglys. Vi må bekjempe dem med samfunnsopplysning, sa rabbineren.

Professor ved Roskilde universitet, Jakob Egholm Feldt, uttaler i avisen at han mener angrepet på årsdagen for Krystallnatten er et «klart uttrykk for antisemittisme, som vi har sett mange eksempler på siden 2. verdenskrig».

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden