Verdidebatt

Byfuglien: Nytt kapittel i abortdebatten i kirken

– Vi har vært tause for lenge, sier preses i Den norske kirke (Dnk), Helga Haugland Byfuglien.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fredag ettermiddag kom Bispemøtet i Den norske kirke (Dnk) med en uttalelse om abort. Der beklager biskopene kirkens manglende engasjement for kvinners frigjøring og rettigheter.

– Det er på det rene at kirkens holdning har påført alenemødre en krevende belastning. Tidligere kunne barn født utenfor ekteskap bli nektet dåp, og ugifte foreldre fikk ikke stå sammen ved døpefonten, skriver Bispemøtet.

Videre uttaler de at «et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang».

– Det blir ikke minst tydelig i et globalt perspektiv. Internasjonalt ser vi at kirker fortsatt er med på å legge såen til byrden for mange gravide kvinner i utsatte posisjoner, fortsetter de.

LES OGSÅ: Biskopene beklager kirkens behandling av kvinner som har tatt abort

Vil legge til rette

Bispemøtet skriver at deres fokus ikke er «å reise spørsmål om lovens berettigelse», men understreker at «et lovverk i seg selv ikke løser ethvert etisk dilemma».

Bispemøtets uttalelse innleder et nytt kapittel i abortdebatten i Dnk, mener preses Helga Haugland Byfuglien.

– Vi har vært tause veldig lenge. Men etter debatten i høst har biskopene sett behovet for å komme på banen. Vi vil særlig beklage at kirken har ført belastning på kvinner i en vanskelig situasjon, sier hun.

Uke 12

– Sier egentlig Bispemøtet at det kan være rett å ta abort før uke 12?

– Vi sier at et samfunn som har adgang til abort er bedre enn et samfunn som ikke har det. Vi ser hva abortforbud fører til for kvinner i store deler av verden. Kirken har i lang tid lagt vekt på vern av fosteret, og i for stor grad sett bort i fra kvinnens situasjon og behov.

– Bispemøtet legger også vekt på at de ønsker å kjempe mot sorteringssamfunnet. Tror du dere vil beholde troverdigheten i dette spørsmålet, også etter denne uttalelsen?

– Ja, det tror jeg. Vi uttaler at mennesker med nedsatt funksjonsevne har potensial til å leve fullverdige liv, og at samfunnet må legge til rette for dette. Men jeg kan ikke forutse om vi vil oppfattes som troverdige, svarer Byfuglien.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt