Nyheter

Brukere kjemper for rusklinikker

Blå Kors må stenge to behandlingsklinikker. Brukerne Carl Werner Christiansen og Frode Holmen ber Stortinget om hjelp. Helseministeren ber om mer bruk av ideelle. KrF freser.

– Her har du de 1.100 underskriftene vi har samlet inn for kravet om at Lolandsheimen ikke må legges ned.

Frode Holmen og Carl Werner Christiansen gir Olaug Bollestad (KrF), leder i Stortingets helsekomité, oppropet de har fått både brukere, pårørende og andre forkjempere til å signere. Alle krever at rusbehandlingsklinikken til Blå Kors i Vennesla i Vest-Agder ikke må stenges, og at 27 etterspurte behandlingsplasser på Sørlandet må opprettholdes.

– Uavhengig av hvor dårlig du er, kan klinikken hjelpe, forteller Frode Holmen.

LES MER – Alkohol er elefanten i rommet

Paradoks

Komitéleder Bollestad, som også er nestleder i KrF, er opprørt over anbudsutfallet:

– Her overprøver helseforetak et samlet storting og bygger ned behandlingskapasiteten når vi har sagt at den skal bygges opp. Stortinget har også sagt at ideelle skal levere flere tjenester, ikke færre.

– Dette henger ikke på greip, sier Bollestad, og retter kritikken mot statsråden som styrer helseforetakene, helseminister Bent Høie (H). Hun har sendt oppropet videre til ham.

Avtaler

De regionale helseforetakene har avgjort hvilke ideelle leverandører av velferdstjenester som skal få statlige kontrakter. Det største foretaket, Helse Sør-Øst, har avgjort at de bare kjøper 100 plasser innen såkalt tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) fra Borgestadklinikken, Tyrilistiftelsen, Manifestsenteret og Skjelfoss psykiatriske senter.

Rusorganisasjonen Blå Kors driver Borgestadklinikken i Skien med to tilhørende filialer, en i Drammen og en i Vennesla, Lolandsheimen.

Stenges

129 plasser på Blå Kors Borgestadklinikken var omfattet av anbudsrunden. Resultat: Helse Sør-Øst kjøper bare 57 plasser, dermed må filialene i Drammen og Vennesla må legges ned.

– Et godt og sterkt kompetansemiljø på Blå Kors Borgestadklinikken blir nå mer enn halvert, sier Janka Holstad, divisjonsdirektør for behandling i Blå Kors.

Institusjonene i Drammen og Vennesla har vært drevet sammenhengende i henholdsvis 41 og 70 år.

– Anbudet rammer ideelle organisasjoner som har drevet rusomsorg lenge før staten kom på banen, og som har gjort det billigere enn det offentlige, sier helsekomitéleder Bollestad.

LES MER Frp får alkoholministeren

Kunnskap

I Blå Kors har de problemer med å forstå at flere behandlingsplasser ikke er etterspurt:

– Det har vært fullt belegg og ventelister til våre behandlingstilbud, opplyser Holstad.

Blå Kors går nå inn og sikrer den videre behandlingen av de pasientene som bor på de to filialene som blir lagt ned. Frode Holmen, som har behandlingsplass på Lolandsheimen, er ferdig i vår, så han rammes ikke av nedleggelsen.

– Men det er svært synd at driften ikke opprettholdes, for det er en svært kompetent stab som tar hånd om oss brukere, og hjelper oss til å leve rusfritt.

Lovverket

Anbudstapet gjør at 20 plasser ved avrusningsenhetene til Borgestadklinikken ikke blir videreført, til tross for at helseminister Høie i fjor innkalte Helse Sør-Øst til foretaksmøte for å sikre at kapasiteten ble opprettholdt.

Helse Sør-Øst vil heller bygge opp behandlingskapasitet ved egne sykehus. Derfor blir ti plasser overført til Sykehuset Telemark, som nå skal få en avrusningsenhet.

Helseforetaket opplyser at anskaffelsen er gjennomført som en åpen anbudskonkurranse slik lovverket krever. De skriver i en kunngjøring at etter «en grundig evaluering av blant annet kvalitet og pris, sett opp mot behovsanalysen og det samlede tilbudet i regionen, er det nå gitt tilbud om avtaleinngåelse med Borgestadklinikken, Tyrilistiftelsen, Manifestsenteret og Skjelfoss psykiatriske senter. Alle disse er private ideelle leverandører».

Tilbud

– Denne anskaffelsen vil gi ruspasienter i regionen et solid og godt faglig tilbud, sier fagdirektør Jan Frich i Helse Sør-Øst.

Om de to Blå Kors-klinikkene som nå legges ned, skriver helseforetaket at «de tilbudene Borgestadklinikken innga for lokalisasjonene i Loland og Bragernes, nådde ikke opp i konkurransen».

LES MER Fastlegen spør sjelden om alkohol

Anbud

Helseministeren sier på sin side, i et brev til Stortinget, at «det er en målsetting at ideelle organisasjoner skal forbli viktige leverandører av helse- og omsorgstjenester, og at andelen av den samlede helse- og omsorgssektoren som er organisert og drevet av ideell virksomhet skal vokse». Høie minner videre om veilederen Næringsdepartementet leverte rett før jul, og som viser hvordan kontrakter kan reserveres for ideelle virksomheter. Høie opplyser også at han tok opp de ideelles kår i det årlige januarmøtet med helseforetakene.

– I foretaksmøtet viste jeg til at det innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Sør-Øst er en lang tradisjon for reservasjon av kontrakter for ideelle og gode muligheter for konkurranse.

Oppropsinitiativstaker Carl Werner Christiansen har et råd til helseministeren:

– Lys ut et tilleggsanbud, da kan vi redde klinikkene som nå skal stenges.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter