– Vi kan tilgi, men vi kan ikke glemme. Det utsagnet er mitt. De som glemmer sin fortid, er dømt til ikke å ha en framtid, sa Bolsonaro da han i et møte med evangeliske pastorer i Rio de Janiero snakket om sitt besøk for knapt to uker siden til Yad Vashem-minnesmerket for holocaust i Jerusalem.

Uttalelsen til Brasils president Jair Bolsonaro om at holocaust kan tilgis, har møtt kraftig fordømmelse og kritikk i Israel.

LES OGSÅ: Pinse- og panservognvenn

Kritisert

I en tweet lørdag som helt åpenbart var rettet til Bolsonaro, sa Israels president Reuven Rivlin at «vi vil alltid stå imot dem som benekter sannheten eller ønsker å utradere vårt minne, enten de er individer eller grupper, partiledere eller statsministre».

En talsmann for Yad Vashem sa at det ikke er opp til noen person å bestemme at de grusomme forbrytelsene under holocaust kan tilgis.

LES OGSÅ: Bolsonaro og Trump: Populistvenner med kristenstøtte

Feiltolket

Overfor Israels ambassadør i Brasil, Yossi Shelly, prøver Bolsonaro nå å oppklare det som han mener er en feiltolkning. I et Facebook-innlegg, gjengitt i Jerusalem Post, gjengir ambassadøren hva presidenten har sagt til ham.

– Til Israels folk. I gjesteboken på Yad Vashem-museet i Jerusalem skrev jeg: «De dom glemmer sin fortid er dømt til å ikke ha noen framtid». All annen tolkning er bare noe som brukes av de som ønsker å skyve meg bort fra mine jødiske venner».

LES OGSÅ: Bolsonaro kan rasere klimakutt

Nazisme = venstreideologi

Det er ikke kommet noen reaksjon fra statsminister Benjamin Netanyahu, som har et nært forhold til Bolsonaro og nylig var hans vert i Israel. Bolsonaro besøkte blant annet Klagemuren i Jerusalem og kunngjorde at han vil åpne et offisielt brasiliansk handelskontor i den omstridte byen

Under besøket i Israel sa den sterkt høyreorienterte presidenten også at han mener nazisme er en venstreorientert ideologi, en påstand som er avvist av alle historikere.