Nyheter

Pinse- og panservognvenn

I en atmosfære av økonomisk og sosial ustabilitet går Brasil til valg i oktober. Den førende kandidaten lover å få med militæret i regjeringen.

Jair Bolsonaro registrerte seg som presidentkandidat søndag, etter mange måneder med spekulasjoner. Han har vært kongressrepresentant siden 1991, men regnes likevel som en outsider i brasiliansk politikk – og sammenlignes ofte med Donald Trump.

– Det er en fornuftig sammenligning, med tanke på den splittende retorikken de begge bruker, sier Torkjell Leira, som er samfunnsgeograf og driver bloggen BrasiLeira.

Leira mener at Bolsonaro, uavhengig av holdninger og ideologi, er et eksempel på det verste i brasiliansk politikk.

– En rekke av familiemedlemmene hans er også politikere. I tillegg har han skiftet parti en rekke ganger, det er mye hestehandel i brasiliansk politikk.

Vil ha militære som ministre

63-åringen lover blant annet å slå hardere ned på kriminalitet og korrupsjon, og har sagt at «en god kriminell er en død kriminell». I tillegg lover han å gjøre som Trump og trekke Brasil ut av Paris-avtalen for klima. Nylig uttalte han at han ville utnevne generaler som ministre i sin regjering.

– Det selger godt å være hard mot kriminalitet i Brasil. Spørsmålet om sikkerhet ligger på topp blant velgerne, sammen med økonomi, sier Leira.

LES OGSÅ: Menn dominerer latinamerikanske valg

Heller død sønn enn homofil sønn

Brasil har tradisjonelt vært et sterkt katolsk samfunn, men i dag tilhører mer enn 20 prosent av landets befolkning pinsebevegelsen, som er i rask vekst. Både Bolsonaro og en annen framtredende presidentkandidat, Marina Silva, tilhører denne bevegelsen. Silva stiller som miljøforkjemper, men både hun og Bolsonaro har dypt konservative verdistandpunkter. Bolsonaro skal blant annet ha uttalt at han «heller vil ha en død sønn enn en homofil sønn».

– Pinsebevegelsen blir stadig viktigere i brasiliansk politikk. De har en sterk blokk i kongressen, på tvers av partiene. De har også gått sterkt inn for å kjøpe opp medier, sier Leira.

Militæret har høy tillit

Bolsonaro har flere ganger uttrykt beundring for militærregimet som styrte landet fra 1964 til 1985, og var selv offiser i deler av perioden. Tross at regimet drepte oppunder tusen opposisjonelle og torturerte mange flere, ville én av tre brasilianere støttet et militærkupp i dag, ifølge en meningsmåling fra ukebladet Exame i desember 2016.

I en annen meningsmåling fra Latinobarometro fant man ut at kun 13 prosent av befolkningen er fornøyd med demokratiets tilstand i landet.

– Militæret har høy tillit i befolkningen, i motsetning til de politiske institusjonene, sier Leira.

Lastebilstreik

De siste årene har Brasil vært gjennom en dyp økonomisk nedgangsperiode. Mer enn 12 millioner brasilianere – 12 prosent av arbeidsstyrken – går arbeidsledige. I mai gikk landets lastebilsjåfører til streik i ti dager og lammet hele samfunnet, i protest mot at regjeringen hadde avskaffet drivstoffsubsidier for yrkesgruppa.

Operasjon Bilvask

I tillegg er mer enn hundre politikere og forretningsfolk blitt tiltalt i politietterforskningen Operasjon Bilvask og andre korrupsjonssaker. Blant dem er den tidligere presidenten Luiz Inacio «Lula» da Silva. Lula, som trolig er Brasils mest populære politiker, ble regnet som en favoritt i årets presidentvalg. Han får trolig ikke stille grunnet en korrupsjonsdom. Hans tilhengere mener dommen er politisk motivert.

LES OGSÅ: Lula-fengsling åpner for ekstrem kandidat

Stiller uten penger og TV-tid

Leira er imidlertid usikker på om Bolsonaro kan regnes som en favoritt. Han peker blant annet på at han stiller utenfor de etablerte partiene.

– Det skjer mye alliansebygging før valget. I tillegg blir den svært viktige TV-reklametiden fordelt etter partienes oppslutning ved forrige valg. Bolsonaro stiller praktisk talt uten penger og TV-tid, og det kan fort være utslagsgivende.

Siden situasjonen i år er svært uoversiktlig, vil han ikke peke på noen klar favoritt blant de etablerte kandidatene, men Leira sniker likevel inn et lite stalltips.

– Jeg ser for meg at sosialdemokraten Ciro Gomes kan ta over posisjonen som Lula har hatt tidligere – at han er en venstresidekandidat som kan trekke inn flere velgere fra sentrum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter