(Stavanger): – Vi tror på dugnad. Vi tror på en utstrakt hånd. Akkurat sånn som jeg og min familie fikk kjenne på da jeg, Jan Frode og de fire ungene fikk oppleve den dagen krisen rammet oss, sa hun.

For første gang på 14 år holdt fungerende partileder Olaug Bollestad landsmøtetale for et KrF i regjeringsposisjon. Nettopp i Erna Solbergs regjering har KrF nå fått gjennomslag for kampsaken om å snu pleiepengeordningen. Bollestad slapp nyheten til glede for delegatene.

LES OGSÅ: Rød profil kan bli presset ut av blå fylkestopp i KrFs nye sentralstyre

Gripende fortelling

Men åpningen på talen var fortellingen om hennes eget personlige drama noen år tilbake. Måten hun ble hjulpet av lokalsamfunnet på, bør ifølge henne også være et ideal for KrF.

Mannen, Jan Frode, ble syk en mandag i påsken år tilbake. Sykepleieren Bollestad skjønte straks at det handlet om en hjerneblødning.

Bollestads fortelling grep landsmøtet og hun var også følelsemessig rørt da hun snakket om enkeltepisodene. Det handler om kampen ved operasjonsbordet, der sykepleier Bollestad selv møtte systemet.

Og hvem skulle ta vare på barna? Tanker kvernet i hodet. Da dramaet var over opplevde hun at hele lokalsamfunnet stilte opp. Folk hadde bakt, klippet hekken, malt hus og skiftet dekk på bilen.

– Men det å ha et lokalsamfunn som bryr seg, er utrolig viktig for enkeltmennesker og for familier når livet blir vanskelig. Takket være folka vi hadde rundt oss, vårt lokalsamfunn, så kom vi ut av dette med livet i behold.

LES OGSÅ: Analyse: Slik er KrF i krisekamp for litt valgopptur

«Partiet som bryr seg»

Opplevelsene var en av grunnene til at hun i 2003 ville engasjere seg i politikken. Fire partier ville ha Bollestad på laget.

– På samme måte som lokalsamfunnet stilte opp for oss da krisen rammet, så jeg at KrF er det partiet som bryr seg om enkeltmennesker. Et parti med politikk for hele livet – også når livet er vanskelig, sa Bollestad.

– Vi tror ikke samfunnet vårt er på sitt beste om det styres ovenfra. Vi tror det beste er at samfunnet bygges nedenfra, fortsatte hun.

Pleie-triumf for KrF

KrFs fungerende møtte landsmøtet med godbiter fra regjeringsarbeidet. Bollestad slapp nyheten om regjeringen endelig innfrir en av KrFs viktige kampsaker de seneste årene: Omstridte endringer i pleiepengeordningen blir nå reversert. Fra juli skal de være fjernet.

– Pleiepengene har vært en utrolig viktig sak for KrF i lang tid. Men enda viktigere har saken vært for de foreldrene som tar seg av sine egne sjuke barn. For det handler om folk, dette også.

«Nei til sortering, må bety ja til noe annet»

Endringen gjøres i revidert nasjonalbudsjett. Pleiepengene skal fortsatt tilsvare 100 prosent av lønn, og det skal ikke være tidsbegrensning på ordningen.

– For vi vet jo ikke hvor lenge dette vil vare, sa Bollestad, med antydning til stortingsvalget om to år.

– Jeg har alltid sagt at sier vi nei til sortering, så må vi si ja til noe annet. Ordningen er for de heltene av noen foreldre som stiller opp for barna sine døgnet rundt, sa KrF-lederen.

LES OGSÅ: Han er skodd for tøff kamp om kristenarv – stort landsmøteintervju med Kjell Ingolf Ropstad

IS-barna er «våre unger»

Akkurat nå strever regjeringen med å løse utfordringen med å få barn av norske IS-krigere hjem. Applausen var stor da en følelsesladd Bollestad delte sine tanker:

– Unger er unger, uansett hva foreldrene har gjort. De velger ikke foreldrene sine. De får foreldrene sine, sa hun.

– Dessverre er det ingen enkel løsning på dette, og det er mange utfordringer og dilemmaer som må løses.

Hun ga dermed ikke landsmøtet noen gledesmelding om at problemet er løst.

– Jeg er glad for at statsministeren også er tydelig og at vi skal gjøre det vi kan for å hente barna hjem. Vi skal prioritere de mest sårbare først. Vi kan ikke fraskrive oss ansvaret for bruke bistandsmidler på å hjelpe unger som er i nød og som er på flukt i Syria eller nærområdene.

Hyllet haugianisme

Som kollega Kjell Ingolf Ropstad hyppig har gjort i det siste, la også Bollestad sterk vekt på lekpredikant og grunder Hans Nielsen Hauges betydning for KrFs næringspolitikk fremover. Den stoltheten er ingen fiks idé.

– Vi er stolte over en tradisjon der engasjerte mennesker kombinerte næringsliv med samfunnsbygging. Det er en viktig del av vår kristne kulturarv.