Politikk

Blå skilsmisse om Venstres sterkøl

Sps Per Olaf Lundteigen kom med takkord til «fienden» Høyre, og utropte Venstre til Frps «liberalistiske tvilling» i sjeldent øl-oppgjør.

En stortingssak om sterkere øl i butikkene endte med at Høyre fikk hjelp hos KrF og rødgrønne for å redde regjeringens politikk. For partner Frp slo heller lag med Venstre i et alkoholpolitisk opprør mot regjeringen.

– Takk for at det fortsatt er verdikonservative grunnholdninger i Høyre. Det er jo ikke så vanlig, sa Sps Per Olaf Lundteigen da Stortinget behandlet det omstridte Venstre-forslaget om å tillate sterkere øl i nærbutikkene.

– Vi har fått to politiske tvillinger nå – Frp og Venstre – som så tydelig kjører frem denne saken. Jeg kjenner mange i Frp og Venstre som føler at dette selskapet ikke er spesielt bra, sa en kvass Lundteigen.

Høie: «Avgjørende»

Stortingsflertallet mente forslaget var farlig for dagens norske vinmonopol. For tillater man sterkere øl i butikker, kan EUs helsepolitiske aksept for at Norge ha et alkoholmonopol ryke.

– EU vil kunne stille spørsmål om norsk alkoholpolitikk er konsistent. Konsekvensen av å heve alkoholgrensen kan ende med likebehandling: At også brennevinsholdig rusbrus havner i butikkhyllene, advarte helseminister Høie i stortingsdebatten.

– Det er avgjørende for Vinmonopolets fremtid at Stortinget stemmer mot dette forslaget, sa helseministeren.

LES OGSÅ: Venstre og Frp sammen i ølopprør

Regulator-Høyre. Men forslagsstiller og samarbeidspartner Venstre angrep i stedet Høie og Høyre.

– Det er synd at partiet Høyre – som taler forbrukernes sak – skal blokkere flertallet i denne saken, sa Rotevatn, som fremmet forslaget like før jul.

Han fant det direkte inkonsekvent at Høyre bekymret seg for sterkølets trussel mot vinmonopolordningen innenfor dagens EØS-ordning, mens partiet har latt utvidet taxfree-kvote passere. Dessuten var Høyre nylig med på å fremme ordning for gårdssalg av cider.

– Viljen til å detaljregulere er stor – som alltid, sa Rotevatn.

LES OGSÅ: Drikkebransjen vil ikke skåle for Venstre-forslag

For «Folk flest» og «Folk først»

Venstre har i en årrekke støttet cidersalg direkte fra gård og kjempet for lokale ølprodusenter. At disse skal få bedre tilgang til norske butikker, er hovedårsaken til forslaget om å øke dagens alkoholgrense i butikkene fra 4,7 til 7 prosent.

Partiets helsetalsmann, Ketil Kjenseth, så et fellestrekk i bunn hos Frp og Venstre:

– Frps slagord er «Folk flest» – Venstres slagord er «Folk først». Det kan gi en god kombinasjon. For det er først og fremst for innbyggerne, og ikke bryggeriinteresser, at vi står på talerstolen her, sa han.

LES OGSÅ: Sp og KrF tapte alkoholkamp

Satte inn Hoksrud i kampen

Frps egne helsepolitikere var tause i debatten. I stedet var «eldretalsmann» Bård Hoksrud satt inn i Frp-kampen for sterkølet.

– Dette er ingen stor revolusjon. Det er en ordning Norge hadde frem til 1994, sa Hoksrud om å øke alkoholgrensen.

– Det høres ut som om alt i alkoholpolitikken går gærne veien, Men ungdommen i dag både drikker mindre og røyker mindre, fortsatte han.

Splitt Høyre/Frp

Ap kritiserte forslaget. Og Høyres talskvinne, Tone Wilhelmsen Trøen, distanserte seg tydelig fra Frps linje. I rekken av alkoholsaker til behandling i Stortingets helsekomité, er det første gang de to blå skiller lag.

– Vi har nå tydeliggjort hvor skillelinjene for tiden går i spørsmålet om en mer liberal alkoholpolitikk, sa Trøen.

At Høyre trakk opp grenser mot Frp, la Sps Kjersti Toppe vekt på:

– Høyre er nå tilbake på en forsvarlig folkehelselinje. Partiet må her gå til opposisjonen for å få gjennomslag for egen politikk, sa Toppe.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk