Politikk

Biskopene vil ha «juleamnesti»

Bispemøtet i Den norske kirke utfordrer statsminister Erna Solberg til å endre returpraksis og ta større ansvar for den fortsatt voksende flyktningkrisen i Midtøsten og det sørlige Europa.

«Flyktningkrisen utenfor landets grenser er mer alvorlig enn noensinne, og det er et paradoks at det er så lite husrom i et av verdens fremste velferdssamfunn», skriver Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien i et brev til statsminister Erna Solberg.

LES MER: Statsministeren og biskopene i asylklinsj

Ber om endret praksis og lovgivning

Et samlet bispemøte ber om revurdering av praksis og lovgivning på utlendingsfeltet. I første omgang utfordrer kirkelederne myndighetene til å sørge for et «juleamnesti» til over nyttår.

«Vi får nå stadig skildringer fra lokalsamfunn og menigheter som er rystet over hvordan unge asylsøkere vekkes på nattetid, legges i håndjern, interneres uten å kunne ta farvel med noen, de får så beskjed om endelig avslag og at de skal returneres raskt», skriver Den norske kirkes ledende biskop.

Store menneskelige omkostninger

Kirkelederne peker på de store, menneskelige omkostningene som nå påføres asylsøkerne, som en følge av hasteendringene som for snart ett år siden ble gjort i lovgivning, instrukser og praksis.

Brevet som biskop Byfuglien har skrevet til statsministeren har overskriften «Paradokset i velferdsnasjonen Norge»:

– Europas strengeste asylpolitikk

«Antallet flyktninger og asylsøkere som nå kommer til Norge, er lavere enn på tiår, og vi har ifølge regjeringen Europas strengeste asylpolitikk. Men flyktningkrisen utenfor landets grenser er mer alvorlig enn noensinne, og det er et paradoks at det er så lite husrom i et av verdens fremste velferdssamfunn. Nestekjærlighet begrenses ikke til nasjonalstaten, men er grenseoverskridende», understreker Den norske kirkes ledende biskop.

Vil ha humant samfunn

Helga Haugland Byfuglien fremholder at Den norske kirke er en del av «et verdensvidt fellesskap med et særlig blikk for fattige, sårede og sårbare medmennesker, og vi vil gjerne bidra til å styrke vårt større fellesskap som et humant samfunn».

Kirke-brevet til statsministeren ble sendt samme dag som mennesker i en rekke norske byer deltok i fakkeltog, for å kreve at Norge skal ta sin del av ansvaret for mennesker på flukt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk