Nyheter

Ber Israel beklage

Kirkeansatte ble holdt i forvaring i tre døgn på flyplass i Israel. Kirkenes Verdensråd beskylder israelske myndigheter for å ha opptrådt unødvendig aggressivt.

Reaksjonen fra israelske myndigheter var totalt uventet, ifølge generalsekretær i Kirkenes Verdensråd (KV), Olav Fykse Tveit.

– Vi er skuffet over at Israel er opptrer så usaklig, og for at folk som skal på våre møter blir utsatt for en så uhøflig og røff behandling. Å bli holdt fast i tre dager er helt hinsides og uakseptabelt, sier Tveit til Vårt Land.

Forrige uke møttes KVs arbeidsgruppe for klimaspørsmål i Jerusalem. Ved innreise til Israel ble KVs ansatte, representanter for medlemskirker og økumeniske partnere holdt igjen i ett, to og tre døgn på flyplassen i Tel Aviv. Dersom forvaringen skyldtes misforståelser mener generalsekretæren myndighetene burde ringt til ham for å få en oppklaring.

– I stedet holder de igjen uskyldige kollegaer.

LES OGSÅ: UNESCO velger å fremme myter framfor kunnskap om Israel

Sikkerhetskontroll i Israel

13 av 20 deltakere ble tatt til side og forhørt etter å ha fortalt at de skulle til Israel i regi av KV.

– Avhøret ble mer og mer ubehagelig. Mange ble møtt med sterke, grunnløse beskyldninger om hvor farlig KV er. Noen fikk til og med høre at vi driver med kriminelle aktiviteter mot Israel, sier Tveit.

Israel er kjent for å ha strenge sikkerhetskontroller inn og ut av landet, og det er ikke uvanlig at reisende blir tatt til side og avhørt. Spesielle grupper blir oftere utsatt for grundig utspørring ved inn- og utreise. Det gjelder blant annet personer som er involvert i aktivist- eller misjonsvirksomhet, ifølge Utenriksdepartementets reiseinformasjon om Israel. Delegasjoner fra KV ofte stoppet, men problemene har ikke vært i nærheten av det som skjedde forrige uke, ifølge Tveit.

– Har du gjort deg noen tanker om hvorfor de ble holdt igjen, Olav Fykse Tveit?

– KV har tidligere kritisert deler av Israels politikk offentlig. Vi mener noe av det Israel gjør er mot internasjonal lov og menneskerettighetene, kanskje har det hatt en innvirkning.

Israelsk ambassade avviser påstand

Førstesekretær ved den israelske ambassaden i Oslo, Dan Poraz, sier at Israel som alle andre selvstendige land, har rett til å bestemme hvem som slipper inn i landet. Han mener Tveits antydninger om hvorfor de ble holdt igjen på flyplassen, er drøy.

– At KVs kritikk av israelsk politikk skal ha vært grunnen til at de ble holdt igjen, er en påstand uten rot i virkeligheten. Sikkerhetsvurderinger som gjøres av personellet på flyplassen, har kun med oppførselen der å gjøre, sier Poraz.

Han ønsker ikke å kommentere saken, men lover å følge den opp med departementet i Jerusalem.

LES OGSÅ: Mange ulovlige hus får stå

Ber Israel beklage oppførsel

– Har du forståelse for Israels grundige sikkerhetsopplegg, Olav Fykse Tveit?

– Når de inviterer folk til å komme på tre måneders turistvisum, mener vi at Israel tjener på å oppføre seg demokratisk som andre land. Det er ingen grunn til å mistenke KV som en sikkerhetstrussel for Israel, sier Tveit.

Etter hendelsen har Tveit og Kirkenes Verdensråd bedt myndighetene i Israel beklage hendelsen.

– Forventer dere svar fra Israel?

– Vi får se. Vi er interesserte i å ha kontakt med Israel og Palestina. Hvis Israel mener vi ikke kan ha møter med kirkene i Palestina, får de gi beskjed på en måte vi kan forholde oss til.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Det økumeniske klimamøtet skulle egentlig holdes i Beit Jala, en palestinsk, kristen by på Vestbredden. Men for å unngå ytterligere problemer, valgte KV å flytte møtet til Jerusalem etter at alle deltakerne hadde kommet seg ut fra forvaringen på flyplassen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter