Politikk

– Asylavtale virker ikke lenger

Dublin-avtalen er ikke lagd for å løse dagens asyltilstrømning til Europa, sier NOVA-forskere.

32 EU-land samt Norge, Island, Sveits og Liechtenstein har signert Dublin-avtalen. Reglene sier at en asylsøker kun har rett til å få behandlet søknaden i ett Dublin-land. I hovedsak skal det første medlemslandet asylsøkeren kommer til, behandle søknaden.

Reiser videre

Men forutsetningene for at det skal fungere er ikke til stede, sier Marianne Takle og Marie Louise Seeberg, begge forskere ved NOVA/Høgskolen i Oslo og Akershus. De har sett på hvordan Dublin-avtalen fungerer når asylsøkere velger å reise videre etter ankomst i EU/Schengen-området.

‒ Hele Dublin-systemet hviler på en forutsetning om at det ikke skal spille noen rolle hvor en person søker asyl. Det forutsetter nemlig at alle landene har på plass like asylkriterier og likeverdige mottaksforhold. Dette er ikke tilfellet. For personer som søker beskyttelse, blir det tvert imot avgjørende hvilket land de søker asyl i. Dublin-systemet bidrar til at belastningen blir ekstra stor på noen av grenselandene og på enkelte land i Nord- og Vest-Europa, forteller Seeberg til forskning.no.

LES OGSÅ: Mange misforstår Dublin-avtalen

Får bli

Asylsøkere i Norge, Sverige og Tyskland har passert gjennom ett eller flere europeiske land på veien. Likevel får svært få av disse Dublin-status.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk