Politikk

Asyl-thriller i Venstre – opprørere kjemper for liberalisering og mot Frp-dominans

Forslag om å ta imot ekstra-flyktninger fra greske leire og ja til å gi klimaflyktninger flyktningstatus vant viktig første seier i Venstre. Delegater ville ha motvekt mot Frp.

Dermed ligger det an til en thriller-avstemning i betente flyktningspørsmål under landsmøtets siste dag. Da skal uttalelsen «Ta vare på folk på flukt» opp til endelig avgjørelse.

Men alt i en foreberedende spesialsesjon lørdag formiddag led redaksjonskomitéen og ledelsen nederlag. Et forslag om å ta imot flere asylsøkere fra greske leire til søknadsbehandling i Norge vant frem. Forslaget innebærer også mer i akuttstøtte til de humanitære forholdene på de greske øyene.

Samtidig samlet Unge Venstre flertall for å arbeide for at klimaflyktninger skal kunne oppnå flyktningstatus i Norge. Dette punktet skal imidlertid opp til plenumsbehandling på landsmøtets siste dag.

LES OGSÅ: Her er Venstres egentlige distriktsopprør

Bedre rettigheter til helsehjelp

I Venstres vedtak søndag kommer partiet med nye grep for at papirløse asylsøkere sikres rett til nødvendig helsehjelp, ikke bare akutt helsehjelp, gjennom å gjøre endringer i en forskrift om helse- og omsorgstjenester. Rett til helsetjenester skal gis på bakgrunn av individets medisinske behov og Noregs internasjonale forpliktelser.

– Innvandringsregulerende hensyn er uvedkommende i denne sammenheng, heter det i uttalelsen.

Inkludert er også punkter om at Norge skal ta imot relokaliseringsflyktninger i tillegg til kvoteflyktninger og at flere asylsøkere med avslag får mulighet til å forklare seg muntlig for Utlendingsnemnda UNE.

LES OGSÅ: Unge Venstre og flere fylkeslag varsler asylopprør

«Asylopprør» fra unge og folk i vest

Vårt Land skrev for en tid tilbake om at Unge Venstre og Vestland Venstre ville gjøre «asylopprør» under Venstres landsmøte. Uttalelsen som klubbes søndag, var ikke opprinnelig innstilt fra Venstres ledelse og redaksjonskomité i forkant av møtet. Men press nedenfra gjorde at den ble klargjort likevel – og kom igjennom den nødvendige silingen av tema første dag.

LES OGSÅ: «Mange i Venstre har sansen for Raja, men er oppgitt over hans manglende bidrag til at selve partiet skal lykkes».

Motvekt mot Frp

For mange i Venstre betød uttalelsen at partiet skulle bygge opp motvekt mot Frps stadige utspill på asylfeltet. Som en av delegatene sa det: «Vi må sende et signal om at Frp ikke skal bestemme hva vi skal ta imot av kvoteflyktninger».

Det var Stavanger-politiker Per A Thorbjørnsen som ledet an i å få kvesset partiets innsats for å bistå mot elendigheten i de greske flyktningleirene.

Vi er nødt å gjøre noe. Vi har en akutt situasjon som kun kan løses med akutte vedtak. Sammen med EU må vi gjøre noe aktivt, sa han.

LES OGSÅ: En gresk tragedie

Varsko fra toppene

Fra stortingshold og den sentrale ledelsen ville man begrense seg til å bruke EØS-midler sammen med EU for å sikre en raskere asylsaksgang for asylsøkerne på de greske øyene. Toppene ville også gå mer forsiktig frem om helsehjelp til papirløse asylsøkere.

– Venstres svar på dette er å få til europeiske løsninger, ikke enkeltavtaler med enkelte land, sa stortingsrepresentanten med ansvaret på feltet, Guri Melby.

Mens Thorbjørnsen foreslo en forpliktende formulering om å «ta imot flere asylsøkere fra greske leire til behandling av søknad i Norge, i samarbeid med EU».

LES OGSÅ: Grande om Sps vei: «Som å tro på julenissen, tannfeen, påskeharen og ånden i lampen»

«Useriøse»

Melby advarte også mot ordlyden i forslaget om et direkte vedtak om rettigheter til helsehjelp for blant annet papirløse.

– Det kan trekkes veldig langt og vi kan bli oppfattet som useriøse, advarte Melby og ville ha inn ord om «å utrede» inngikk.

– Jeg vil advare mot å vanne ut resolusjonen med formuleringer om å utrede, parerte Bergens-politikeren Geir Kjell Andersland.

BERIT AALBORG: «Raja gjør nå alt han kan for å gi Grande stadig nye tupp i retning stupet»

Grande, greit?

Venstre-leder Trine Skei Grande fulgte debatten i spesialsesjonen på bakerste benk.

– Er det helt greit at Venstre vedtar at Norge skal behandle flere asylsøkere fra greske øyer og la klimaflyktninger inngå i flyktningbegrepet?

– I regjering har vi fått igjennom at Norge skal jo være en del av det europeiske flyktningssystemet og ta vår andel ved relokalisering og bidra til søknadsbehandling i andre land. Så jeg opplever ikke at vi her har fått et flertall mot oss. Om klimaflyktninger skal oppnå flyktningstatus, må det i så fall gjøres en jobb med å definere hva som egentlig er klimaflyktninger, svarer Grande.

LES OGSÅ: Grande snakker ut om nedtur, Frp og abortkamp

Spissere linje

– Har du noe mot vedtakene – og en spissere linje om asylsøkere fra greske øyer?

– Her legges det veldig mye vekt på nettopp Hellas, mens det er mange andre land som også har krevende situasjoner. Men det er soleklart at Hellas har en krevende situasjon.

– Er liberaliseringen som vedtas problematisk å følge opp innad i regjeringssamarbeidet?

– Partiene tåler at vi presser på fra vår side, vi ser jo at andre presser på fra sin. Så vi i Venstre skal ikke gi oss, svarer Grande.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk