Politikk

Aps asylpakke splitter

Arbeiderpartiets nye asylpolitikk synliggjør splid i den rødgrønne blokken. Slik kan fremtidig rødgrønt asylbråk se ut.

– Det er ingenting her vi ikke kan diskutere, sier Heidi Greni i Senterpartiet.

– Aps vedtak ser ut til å bety at Norge skal ta mindre ansvar for flyktninger og for å holde asylretten oppe, lyder dommen fra SVs Karin Andersen.

LES OGSÅ: Ap vil ikke lenger være «strenge», men strammer inn asylpolitikken

Frempek om rødgrønt asylbråk

De innvandringspolitiske talskvinnene gir et frempek om hvordan rødgrønt asylbråk kan se ut etter valget i 2021. Arbeiderpartiets nye asylpolitikk splitter nemlig de potensielle regjeringspartnere.

SV sleit også med makkernes asylpolitikk og tok dissens i asylsaker i den rødgrønne regjeringen. Men nå er Sp tidvis dobbelt så store som SV. Hvis ikke partiet faller kraftig før stortingsvalget, vil styrkeforholdet være merkbart endret fra forrige gang de regjerte sammen. Sp er tøffe forhandlere – og har strammet inn egen politikk ved å underby antall kvoteflyktninger regjeringen vil ta imot.

Karin Andersen vil ikke svare på spørsmål om dette. Heidi Grenis svar tyder på maktbevissthet og selvtillit:

– I 2021 skal vi være så store at det holder med Ap, humrer hun.

– Jeg vil verken ta konstellasjoner eller forhandlinger på forskudd. Men ansvarlig asylpolitikk er en forutsetning for oss. Samtidig er avstandene større i dagens regjering, fortsetter Sp-politikeren.

LES OGSÅ: Innvandrermiljøer sier til Masud Gharahkhani at han ikke er en ekte muslim

– Ap blir strengere

Én ting synes de to enige om: Aps nye asylpolitikk virker strengere enn før.

– Den kan være strengere på noen områder. Etter flyktningkrisen i 2015 fikk bærekraft kanskje større betydning for Ap. Det går ikke med en slik tilstrømming hvert år, sier Greni.

– Ap har også blitt strengere på grunn av innstramminger de har vært med på de siste årene, som fjerning av rimelighetsvilkår for å sende noen til intern flukt og Storskog-bestemmelsene. FN sier dette er brudd på våre forpliktelser, sier Andersen, med henvisning til asylforliket i 2015, som SV stemte mot.

Der slutter enigheten. Greni er positiv til Aps nye grep, men sier Sp ikke har tatt stilling. Andersen slaktet dem allerede da Aps migrasjonsutvalg la fram sin innstilling i fjor.

LES OGSÅ: Ap-utvalg vil ha tak på årlig innvandring

Sps og SVs dom

Dette er Sp-Grenis og SV-Andersens dom over de sentrale grepene:

Tak på årlig asylinnvandring. Asylankomster, familiegjenforening og kvoteflyktninger sees i sammenheng. Mer av det ene gir mindre av det andre.

Sp: – Det gir mye mer forutsigbarhet for kommuner. Nivået på taket avhenger av integreringskapasitet.

SV: – Ap bør stå fast på prinsippet om at behov for beskyttelse avgjør.

Kun individuelt forfulgte får varig opphold. Flyktninger fra konflikt kan sendes til første trygge land i nærområdene.

Sp: – Vi er absolutt villig til å diskutere dette. Det er stor forskjell på å være personlig forfulgt og å flykte fra konflikt eller forhold som umuliggjør opphold i hjemlandet per dags dato. Det er bedre å stille opp i nærområdene. Der er veien hjem kortere. Men forholdene i nærområdene må være akseptable. Kan de ikke sendes ut, kan det være utfordrende å gå med midlertidig opphold lenge. Det hemmer integrering.

SV: – Vi kan ikke pålegge nærområdene mer. De kneler og blir mer ustabile hvis alle krigsflyktninger skal dit. Konflikter er fastlåste i årtier.

For å sende ut disse, vil Ap øke arbeidet for avtaler med tredjeland i nærområdene som ikke begår alvorlige menneskerettsbrudd. En solidaritetspott på fem milliarder skal hjelpe flyktninger å finne fotfeste der.

Sp:– Det kan vi absolutt diskutere.

SV: – Nærområdene har samme konflikt mellom egen befolkning og flyktninger. Å betale land for å gi forrang for flyktninger til arbeidsmarkedet minsker neppe konflikten. Når Ap ikke vil gi innpass her, hvorfor tror de land med større problemer vil det?

Ap vil i stedet prioritere kvoteflyktninger.

Sp: – Det er bedre å ta humanitært ansvar gjennom kvoteflyktninger. Vi vil ta imot færre enn regjeringen, men de aller svakeste – funksjonshemmede og eldre enslige damer.

SV: – Vi må øke antallet til minst det FN ber oss om og presse på for at andre gjør det samme.

LES OGSÅ: Abort-opprørerne i Ap tror på seier senere

Derfor tar Arbeiderpartiet asyl-grep

Aps mål er å sikre forutsigbarhet og integrering, men også asylretten, som knaker under økende folkevandring. Det er mer rettferdig og humant å hjelpe svake kvoteflyktninger enn å bidra til at ressurssterke risikerer livet på Middelhavet, mener de.

Sp:– Vi kan ikke ta imot flere enn vi klarer å integrere. Da ender de i utenforskap.

SV: – Verden er ikke slik Ap ønsker. Folk flykter ikke for moro skyld, alternativet er verre. Vil en hindre menneskesmugling, må en etablere trygge lovlige veier til å søke asyl.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk