Verdidebatt

‘Ap låner klær fra Frp’

Aps innvandringspolitiske talsmann får krass kritikk av partikollega og prest Odd Kristian Reme. Han mener Ap nå konkurrerer med Frp om å være tøffest i klassen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne uken leverte Arbeiderpartiet en liste med 22 forslag til Stortinget for å forbedre innvandrings- og integreringspolitikken med uttalt mål om å bekjempe sosial kontroll og æresvold.

Forslaget ble fremmet av partiets stortingsgruppe der blant annet Aps partileder Jonas Gahr Støre, innvandringspolitisk talsmann Masud Gharakhani, og Jan Bøhler, står bak forslagene.

«Den bakenforliggende årsaken til sosial kontroll og fysisk og psykisk æresvold i ulike innvandrermiljøer er at de har tatt med seg gamle tradisjoner og regler fra kaste- og klanssamfunnet inn i vårt demokrati», står det i dokumentet.

Ved siden av har Gharakhani skapt debatt ved å benytte seg av en tydeligere retorikk om innvandrings- og integreringsspørsmål i media:

– Slik jeg opplevde det konkurrerer han med Frp for å være tøffest i klassen. Det jeg reagerte på var at han brukte ordene streng og rettferdig, et begrepspar som er utmerket for Frp og ikke Ap. Det er på tide at verdigrunnlaget og integrerings- og flyktningspolitikken blir justert, vi trenger klart en ny kurs, sier Ap-presten, Odd Kristian Reme.

Reme får støtte fra Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim. Til ABC-nyheter mener han at Ap kopierer partiets innvandringspolitikk.

LES MER: Ap inntar integreringsdebatten

Skaper forvirring

Ap-prest Reme legger vekt på at han selv ikke har hatt anledning til å gå igjennom forslagene til sitt eget parti, men er kritisk til at partiet i lang tid «har lånt klær fra Frp». Han tror dette skaper forvirring hos velgerne:

– Hvis man hadde tenkt omvendt og bygget politikk på våre egne verdier hadde vi vært i stand til å få flertall, sier han.

Reme mener Jonas Gahr Støre bidro positivt i 2015 ved å inkludere uttrykket «human». Han forteller at Stavanger Ap nå arbeider for å erstatte beskrivelsene med «solidarisk, raus og rettferdig»:

– Det er en beskrivelse av Aps politikk jevnt over på alle områder og er kjerneverdier i partiet, sier han.

LES MER: Trapper opp kampen om kristenvelgere

Ikke innstramning

Medlem i Drammen Arbeiderparti og rådgiver i tankesmien Agenda, Sylo Taraku, mener at forslagene er «gode integreringstiltak»:

– Det er gode integreringstiltak for å si det enkelt. Noe av det er sammenfallende med det Agenda selv har anbefalt i notatet vårt om sosial kontroll og æresvold. Vi setter pris på at våre forslag nå blir politikk, sier han.

Taraku mener forslagene representerer en kontinuitet i Aps politikk, heller enn et brudd.

- Arbeiderpartiet har hatt et stort engasjement for likestilling og forbedre situasjonen for minoritetskvinner. Det er det langvarige engasjementet som nå konkretiseres i forskjellige tiltak.

– Frp har kritisert Ap for å «kopiere» deres partiprogram. Hva mener du om dette?

- Det er feil. For eksempel gikk Karita Bekkemellem ut mot søskenbarnekteskap i 2007. Ap har vært på banen i disse spørsmålene veldig lenge. De 22 tiltakene representerer ikke et radikalt skifte.

LES MER: 'Andre partier går i Frps felle'

Skamløse jenter

Taraku mener at tiltakene nå kommer som en følge av det sterke fokuset på æresvold og sosial kontroll som blant andre de såkalte «skamløse jentene» har bidratt til å sette på dagsorden.

– Det har kommet reportasjer i flere medier om hva som foregår. Sosial kontroll har også vært et tema i ulike arrangementer, bøker og filmer den siste tiden. Da er det ganske naturlig at politikere følger opp med konkrete tiltak, sier han.

Taraku understreker at det er viktig å skille mellom utspillene som innvandringspolitisk talsmann Masoud har fremmet i media og forslagene som nå har blitt presentert på Stortinget.

– Tiltakene handler ikke om asylpolitikk, men integrering. Når det gjelder innvandringspolitikken så er det noe annet, sier Taraku.

Det lyktes ikke for Vårt Land å få en kommentar fra Masud Gharakhani.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt