Klima

Ap kutter i bistandskroner til Afrika – vil heller satse mot Trumps kutt i reproduktiv helse-støtte

I alternativt budsjett vil Ap snu kutt der KrF tapte i årets budsjettkamp. Men en halv milliard bistandskroner til fattige land flyttes og kontantstøtte kuttes.

I sum vil Ap kutte 500 millioner kroner i såkalte regionbevilgningene til Europa og Sentral-Asia, Nord-Afrika og Midtøsten – samt Afrika som helhet. Sistnevne kutt – på 250 millioner kroner – er størst.

Om Ap hadde makten, ville nær 200 millioner blitt flyttet til Norfund og fornybar energi – og i sum 150 millioner til innsats for reproduktiv/seksuell helse.

– Seksuell og reproduktiv helse er under press i mange land og det er behov for at Norge tar en lederrolle her, sa finanstalskvinne Hadia Tajik da Ap presenterte sitt alternative statsbudsjett.

«Det skyller en konservativ bølge over verden»

I Aps budsjettdokument heter det at det «skyller en konservativ bølge over verden med mål om å innskrenke kvinners rett til å bestemme over egen kropp». Partiet påpeker at Trump-administrasjonen har har «kuttet drastisk» i støtten til kvinners rettigheter og tilgang på prevensjon.

– Når USA reduserer sin innsats, må vi trappe opp vår, skriver Ap.

Støre til Vårt Land: – Dette er et frempek

Overfor Vårt Land forklarer partileder Jonas Gahr Støre Aps grep slik:

– Dette er et frempek, hvordan vi skal tenke utviklingspolitikk. Denne regjeringen kuttet drastisk i satsing på fornybar energi i bistandsbudsjettet. Utviklingspolitikk og klima må sees i sammenheng.

De såkalte regionbevilgningene i statsbudsjettet går i følge regjeringen i første rekke til «tiltak mot fattigdom, innsats som bidrar til stabilisering, demokratisering og inkluderende økonomisk vekst med sikte på bærekraftig utvikling».

Tøffere skatt for de rikeste

Ap vil øke formueskatten med nær 5,3 milliarder kroner og skjerper skatt for alle som har over 750.000 kroner i inntekt. En ny avgift på privat helseforsikring innføres. Og dyre elbiler får ikke lenger fullt momsfritak.

Som i tidligere budsjetter kutter Ap bort kontantstøtten og lar rester av den bli igjen til en såkalt ventestøtte for familier som ikke har barnehageplass.

– Dette kan være et behov for enkelte. Ikke på 7500 kroner som kontantstøtten er på i dag, men et lavere beløp på 6000 kroner, sier Tajik.

Ap senker engangstøtten – men vil snu kutt som KrF måtte tåle

Ap vil også hugge bort 260 millioner kroner av engangsstøtten. Økninger i denne har vært blant KrFs budsjettriumfer.

Men samtidig vil Ap fjerne kutt KrF har måttet sluke i årets budsjett, kutt som partiet i tidligere budsjetter sto som garantist for.

• Ap vil ikke fjerne kommunal skatteinnkreving og la det bli en statsoppgave.

• Partiet vil heller ikke ha noe av kutt i støttepotten for organisasjoner som driver nedrustningsarbeid.

• Dessuten vil Ap bevilge 350 millioner kroner til ressurskrevende brukere i kommunene. Det er en ordning KrF kjempet innbitt for utenfor regjering, men måtte tåle nedjustering av innenfor regjeringen.

Her er noe av Aps budsjettmeny

– Forskjellene skal ned, samtidig som klimautslippene skal ned, sa Støre om Aps alternativ.

Flere ganger under pressekonferansen han og Tajik holdt, brukte han ordet «frempek» om innholdet. Måten partiet rigger budsjettposter på, skal vise hva velgerne kan vente seg med Ap i regjering etter neste valg.

Blant annet vil Ap:

• Redusere maksimalprisen i barnehagen for ett barn – med 2200 kroner.

• Minstepensjonister skal få 4000 kroner mer i året.

• Styrke klimapolitikken, med blant annet en millliard til CO2-fond for tungtransport og 100 millioner mer til Enova.

• Fjerne ordningen med å kutte bytte tobakk mot alkohol i taxfree-kvoten og halvere mengden tobakk man kan ta tollfritt inn i landet.

• Kommunene skal få tre milliarder kroner mer i inntekter.

LES OGSÅ OM STATSBUDSJETTET:

---

ALTERNATIV

  • Solberg-regjeringen la frem statsbudsjettet for 2020 den 7. oktober.
  • Etter den tid har både Finanskomiteen og ulike fagkomiteer hatt høringer på Stortinget.
  • Først ut med alternativt budsjettforslag var Ap. I neste uke følger Sp og SV opp.
  • Dagens regjering av Høyre, Frp, Venstre og KrF har sammen flertall. Dermed vil opposisjonen knapt få noen av sine fremstøt vedtatt.
  • Onsdag 27. november avvikles finansdebatten i Stortinget. Da gjøres vedtak om rammer for neste års budsjett.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima