Verdidebatt

Angriper «kirkens taushet» om abort

Leiv M. Mortensen er biolog, forsker og far til en multifunksjonshemmet datter. Han mener at kirken, og spesielt biskopene, «er tause og unnfallende om abort».

Bilde 1 av 2
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«På en umerkelig måte blir Kirken gjennom sin taushet medansvarlig for at slike som min datter og også funksjonsfriske, ikke har livets rett», skriver Sandnes-mannen i et innlegg i torsdagens Vårt Land.

– Varmt og viktig innlegg

– Jeg kjenner meg godt igjen i dette varme og viktige innlegget. Jeg opplever at kirken deler Mortensens engasjement. Men vi trenger denne stemmen og tilbakemeldingen han gir oss for å styrke bevisstgjøringen, sier Helge Gaard, fungerende biskop i Stavanger, til Vårt Land.

Gaard har selv en bror som har Downs syndrom og er autist.

– Det har vært utrolig viktig for vår familie at kirken viser i praksis at han er et like viktig medlem som alle andre og at han har et sted der han kan få hjelp til å leve ut sin tro, sier Helge Gaard, som er prost på Karmøy og nå vikar for biskop Erling Pettersen.

LES OGSÅ: – KRLE-faget kan utfordre kristendommens rolle

– Uønsket i Norge?

Han mener at Leiv M. Mortensen i sitt innlegg peker på store og viktige utfordringer. Mortensen skriver at «alt tyder på at slike som min datter er et uønsket individ» i fremtidens Norge.

– Hva med de svakeste av alle, det ufødte liv? spør han

– Hvor er biskopene, prestene, de åndelige veiledere i vår kirke? Hva mener de, hva står de for? Hva slags etisk veiledning gis til konfirmanter og kirkegjengere? Er det å uttale seg om oljeboring i Lofoten viktigere enn å gi etisk veiledning i spørsmål som dreier seg om grunnleggende verdier for våre liv og vår hverdag? spør Mortensen i innlegget i dagens Vårt Land.

LES REPORTASJEN: Når barnet ditt aldri blir voksent

– Ord og engasjement

– Er du enig i at kirken og biskopene er tause og unnfallende om abortspørsmålet, Helge Gaard?

– Jeg leser ikke alt biskopene sier og kjenner ikke til alt de gjør. Det er viktig at vi forkynner om menneskeverd også for det ufødte liv, men det er minst like viktig at vi viser i praksis at vi mener det. Fra tid til annen markerer også kirken i ord at engasjementet for menneskeverd også betyr at det ufødte livet må vernes. Men dette blir det ikke alltid store mediesaker av. Vi i kirken er gjerne flinkere til å vise engasjement enn å si noe om dette, svarer Den norske kirkes fungerende tilsynsmann i Stavanger.

LES OGSÅ: Vil stanse norsk abortpress mot bistandsland

Helge Gaard viser til visjonsdokumentet for Den norske kirke som Kirkemøtet vedtok i 2014. Der står det at kirken har som mål å fremme menneskeverd, fred, menneskerettigheter og respekt for skaperverket.

– Menneskeverd nevnes først, påpeker Gaard.

– Mer bevisst på integrering

Han mener kirken er blitt mye mer bevisst på integrering av mennesker med utviklings- og funksjonshemninger.

– Dette gjenspeiles ikke minst i trosopplæringsplanene der alle skal inkluderes uansett funksjonsnivå. Det blir satt stort trykk på dette i Stavanger bispedømme, sier prestelederen.

LES OGSÅ: Anny Hansen drepte sin syke datter

Han setter pris på hvordan Leiv Mortensen i sitt innlegg skriver om gode opplevelser og kirkelige integreringsprosjekter for psykisk utviklingshemmede.

– Gjennom fellesskapet med mennesker med utviklings- og funksjonshemninger ser vi at tro, kjærlighet og menneskeverd ikke kan knyttes til funksjonsnivå. Kanskje er det å være tydelige på hvilken verdi ulike mennesker har gjennom å vise det i praksis, også en måte å prege samfunnet på, tror Helge Gaard.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt