Et stort antall statsledere deltok på markeringen av 75-årsjubileet for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Et gjentatt tema i talene var «aldri igjen», og den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu understreke at «det aldri skal bli et nytt Holocaust».

Netanyahu pekte på Iran som den største trusselen mot den jødiske staten i dag – staten som ble etablert som en direkte følge av at anslagsvis seks millioner jøder ble drept i et nærmest industrielt utført folkemord under 2. verdenskrig, utført av nazi-Tysklands og deres medspillere.

Kaller Iran «antisemittisk regime»

– Vi venter fortsatt på en samlet og resolutt holdning mot det mest antisemittiske regimet på kloden, sa Netanyahu under minnemarkeringen, og bad verdenssamfunnet bli med på den «avgjørende innsatsen for å konfrontere Iran».

Netanyahu understreket i talen at det jødiske folket har lært en dyrekjøpt lekse fra Holocaust, «om at vi ikke kan ta lett på trusler om å utrydde oss, om å møte trusler mens de ennå er små, og først og fremst – selv om vi setter stor pris på hjelpen fra våre venner – å forsvare oss selv på egen hånd».

Russlands president Vladimir Putin deltok i en kransleggingsseremoni på World Holocaust Forum i Jerusalem, som markerer 75 år siden frigjøringen av nazistenes utryddelsesleir Auschwitz.
Foto: Abir Sultan, AP/NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin deltok i en kransleggingsseremonien på World Holocaust Forum i Jerusalem, som markerer 75 år siden frigjøringen av nazistenes utryddelsesleir Auschwitz. Foto: Abir Sultan / AP / NTB scanpix

Avviste atomavtalen med Iran

Netanyahu har vært en av de argeste kritikerne mot atomavtalen som ble inngått med Iran i 2015, og som Barack Obamas etterfølger Donald Trump har valgt å trekke USA ut av. Trumps sparte da heller ikke på rosen til sine amerikanske venner under den høytidelige markeringen i Jerusalem, der Norge var representert ved kronprins Haakon.

– Israel hilser velkommen at Trump og visepresident Mike Pence konfronterer tyrannene i Teheran, som undertrykker sitt eget folk, som truer freden og sikkerheten i hele verden, sa Netanyahu.

Russlands president Vladimir Putin, Frankrikes president Emmanuel Macron, britenes prins Charles og presidentene av Tyskland, Italia og Østerrike var blant gjestene i markeringen.

 

LES OGSÅ:

• Erling Rimehaug: En seier for Israel

• Sjåarstorm etter at den kjende Fødselskyrkja blei plassert i feil land

• Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau