Politikk

Alt handler om striglet Jimmie Åkesson

Forholdet til Sverigedemokraterna (SD) skaper gnisninger borgerlige partier imellom. Før riksdagsvalget er høyrepopulistene striglet og nå handler alt om dem.

I åtte år styrte Moderaterna, Centern, Liberalerna og Kristdemokraterna (KD) landet sammen i den såkalte Alliansen. Men før valget i september kaver de med å være et borgerlig alternativ til dagens rødgrønne regjeringen – og virke troverdig i å kunne ta makten tilbake.

Ikke bare ligger KrFs søsterparti – KD – langt under sperregrensen på fire prosent. Partiet kan ryke ut av riksdagen. Da finnes ikke begrepet Alliansen mer.

Norske Venstres slektning – Liberalerna – har også sunket nærmere sperregrensen. Måneden før valginnspurten starter, har det vært bråk om innflytelsen de kan gi til SD-leder Jimmie Åkesson, ikke minst mellom Liberalerne og de andre.

LES OGSÅ: Svenske KrF har kurs mot valgkatastrofe

Nest-størst

Å inngå samarbeid med SD, er noe alle fire partier avslår. Men få uker tilbake avdekket svensk fjernsyn at de borgerlige pønsket på å la SD få lederverv i komiteer i Riksdagen. Slikt er oppmykning av isolasjonslinjen, men det endte med overskrifter om krangel. Toppene i Liberalerna og Centern (Venstres og Sps søsterparti) distanserte seg fra opplegget.

Men borgerlig splid om SD, samt gallupnyheter om at SD har gått forbi Moderaterna (svenske Høyre) i størrelse, ble likefullt oppspillet til den politiske Almedalsuken. Den gikk av stabelen på Gotland i forrige uke. Der handlet svært mye om Sverigedemokraterna.

En evig nyhetssending

«Alle prater om oss – alle forholder seg til oss», konstaterte Jimmie Åkesson i talen sin i Almedalen. Med et triumferende og lurt smil virket han oppglødd i sin egen oppsummering av svensk politikk akkurat nå.

De andre forsøker nå å demme opp for ytterligere lekkasjer til SD. Eller skape motstand og polarisering de selv kan vinne tilbake velgere på. Men partier, medier og debattanter: De holder SD oppe i nyhetsrommet – og sørger for at nettopp utfordreren deres blir nummer én i oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Svenskene kan få valgsjokk og kaos

Tryggheten

Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven kom eksempelvis med utspill om at pensjonen bør utgjøre 70 prosent av lønnen. Slik vil han mobilisere egne usikre – og unngå at SD vinner kampen om tryggheten i velferdssamfunnet.

Liberalerna lanserer plutselig et forsterket ja til EU. Dermed ønsker de front mot nettopp SD som vil ha Sverige ut og ønsker «swexit». Men kommentatorer stempler EU-temaet som bortenfor hovedstrømmen i valgkampen. For det er kampen om tryggheten og velferdsordningene som dominerer. Der tar nettopp Åkesson stadig mer plass.

«Sverigevenner»

Han angriper Socialdemokraterna for å ha rasert det svenske begrepet «folkhemmet» – og lover å bygge et nytt. Han lover sine «sverigevenner» å løfte eldrepolitikken og å sikre velferdssamfunnet. Men pengene? De har jo «gått til asylinnvandringen», er forklaringen fra Åkesson og har dermed fortellingen om Sverige de andre politikerne ikke godtar eller snakker om.

Publikum som så den direkteoverførte talen fra Almedalen, møtte en Åkesson som opptrådte vennlig og behersket. Og med et norsk blikk kan han oppleves ganske lik proffe profiler i vårt eget Frp. Om ikke svenske politikere gjør det – opplever stadig flere av landets hverdagsvelgere ham som stueren.

LES OGSÅ: KrF skal snakke høyere om kristenarven

Størst i høst?

Målet til SD er å bli Sveriges største parti. Alt nå er han nest størst.

I talen sin i Almedalen etterlyste Åkesson en «voksensamtale» med de andre partiene om makt etter valget. Retorikken er ikke truende. Han hever seg mer over krangel – og venter på at velgerne skal gjøre jobben: Overprøve de andre partiene og løfte ham lengst mulig inn i varmen og nærmere makten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk