Politikk

Ønsker en liberal ruspolitikk

Morgendagens politikere ønsker en mer liberal ruspolitikk enn dagens stortingsrepresentanter. Flertallet av ungdomspartiene vil avkriminalisere eller legalisere cannabis.

– Jeg skulle ønske at også flere stortingspolitikere turde å gå lengre inn i denne debatten, sier Anne Sarafima Svendsen Kvam, nasjonal talsperson i Grønn ungdom.

Hun ser at stadig flere ungdomspartier fronter en alternativ narkotikapolitikk, men tror fortsatt det er langt igjen før debatten for alvor når Stortinget.

– Det er fortsatt et relativt stort sprik mellom ungdomspartiene og moderpartiene. Dette er liksom blitt ungdommenes sak fordi vi ikke har like mye å tape, sier hun.

LES BERIT AALBORGS KOMMENTAR: Våre rusproblemer er store nok. Vi trenger ikke å bidra til å øke dem.

Større takhøyde

Flere ungdomspartier har de siste årene gått inn for å liberalisere den norske ruspolitikken. Debatten rundt hvorvidt cannabis bør legaliseres har fått mange til å revurdere totalforbudet.

– Det har nok vært en trend det siste året at flere tørr å gå dypere inn i debatten. Retorikken har forandret seg. De som problematiserer forbundslinjen blir ikke lenger stemplet som hodeløse, sier Kvam.

Selv ønsker Grønn ungdom å avkriminalisere besittelse av brukerdoser med cannabis. Nå får hun støtte av Mani Hussaini, leder i Arbeiderpartiet Ungdomsfylking.

LES MER: Arbeiderpartiet aviser ikke medisinsk cannabis

– Systemet vi har i dag fungerer ikke og derfor ønsker vi å tenke nytt, og avkriminalisere narkotikamisbruk. Folk som lider av rusavhengighet skal ikke straffes for det, men få helsehjelp. Vi er imidlertid mot frislipp av cannabis, som en legalisering i realiteten vil føre til.

Det er et forslag som får støtte av Nicholas Willkinson, leder i Sosialistisk Ungdom.

De syke og svake

– Vi sier nei til legalisering fordi vi ikke ønsker et samfunn med mer narkotika. Samtidig ønsker vi heller ikke et samfunn som straffer svake og syke mennesker med rusproblemer. Derfor har vi landet på at det beste er å avkriminalisere besittelse av brukerdoser, sier han.

– Det høres ut som et kompromiss. Er det krefter i partiet som ønsker en bredere legalisering av cannabis?

– Det er ikke et kompromiss. Det er bred enighet i SU om at narkotikabruk er skadelig for samfunnet, og vi ønsker ikke å lovliggjøre det.

LES MER: Feil med narkorazzia på festival

Borgerlig legalisering

Det ønsker derimot Fremskrittspartiets Ungdom og Unge Venstre. Begge ungdomspartiene går inn for å legalisere cannabis under streng regulering.

– Vi ønsker en legalisering som skal utformes på samme måte som vinmonopolet, sier leder i Unge Venstre, Tord Hustveit.

– Hvorfor er det ikke godt nok å avkriminalisere besittelse av små brukerdosene?

– Det vil selvfølgelig gjøre mye for dem som har et rusproblem. Men det gjør ikke noe for den bakenforliggende, svarte økonomien. Man har dessuten ikke kontroll på hva stoffet egentlig inneholder.

LES MER: Ikke lenger direkte fra hasj til helvete

Han får støtte av leder i Fremskrittspartiets Ungdom, Atle Simonsen.

– I dag er det lettere for en 15-åring å få tak i cannabis enn alkohol. Slik kan vi ikke ha det.

Han er enig i at en avkriminalisering ikke er nok.

– Vi må innse at et forbud er det samme som et fritt marked. Hvis vi legaliserer kan vi bestemme aldersgrense, salgstider og mengder av virkestoff. Da kan vi også ta bedre hånd om de svake gruppene, slik vi gjør med alkohol i dag.

Lokale krefter

Også i ungdomsorganisasjonene til det største regjeringspartiet går debatten om en ny retning i ruspolitikken.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Mange har noe innsett at krigen mot narkotika ikke har fungert, uten at det betyr at man nødvendigvis er for legalisering, sier lede i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise.

Han forteller at flere fylkeslag har gått inn for å legalisere eller avkriminalisere cannabis, men at flertallet nok fortsatt ønsker et forbud.

LES OGSÅ: KrFU: – Narkotika skal være forbudt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk