Nyheter

Adopterer barn fra terrorherjet afrikansk land

Adopsjonsorganisasjon hjelper norske par med å få barn fra Burkina Faso, men Utenriksdepartementet advarer nordmenn mot å reise til det vestafrikanske landet.

InorAdopt startet opp samarbeidet med Burkina Faso i 2015. I løpet av de fire årene som har gått, er forholdene i landet blitt så utrygge at Utenriksdepartementets (UD) advarer på det sterkeste: «Det har funnet sted flere terrorangrep i landet siden 2015, inkludert i hovedstaden Ouagadougou. Kidnappinger av vestlige har forekommet.»

LES MEIR: Norge lærer opp soldatar til kamp mot islamistar

Fraråder reiser

– Det er det som gjelder, og det fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Ouagadougou. Videre frarådes alle reiser til Burkina Faso utenfor hovedstaden, skriver Ole Kristian Lindemann i en epost til Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (BUFdir).

Han er Norges ambassadør til Mali, som også dekker nabolandet Burkina Faso.

Reiser til landet

Bakgrunnen for Lindemanns varsel er at adopsjonsorganisasjon InorAdopt stiller spørsmål, i en henvendelse til BUFdir, om de «fortsatt skal sende søkerdokumenter til registrering i landet».

InorAdopt skriver at de var i Burkina Faso i mars «i forbindelse med at to av våre familier skulle møte og hente barna de er adoptivforeldre til» – og at de i den sammenhengen registrerte uroen som preger landet. Organisasjonen opplyser at «om noen få måneder reiser enda en InorAdopt-familie til hovedstaden for å hente barnet de er blitt tildelt».

– De to barna som ble hentet i mars, er de to første adopsjonene vi har formidlet siden avtalen med Burkina Faso ble inngått i 2015, sier daglig leder Anita Frydenlund Austdal i InorAdopt til Vårt Land.

Tenker sikkerhet

Alle norske par som adopterer fra utlandet må reise til det aktuelle landet, være sammen med barnet og så reise hjem til Norge.

– Derfor må par som ønsker å adoptere fra Burkina Faso reise til landet, sier Austdal.

Hun understreker at InorAdopt er i «tett dialog» med Norges ambassade i Mali og andre lands ambassader i Burkina Faso, og de tar alle sikkerhetsregler som må tas. Det innebærer at parene som reiser Burkina Faso kun oppholder seg i Ouagadougou, og bor på hotell med ekstra sikkerhet. Barn som skal adopteres til utlandet, men som bor på barnehjem andre steder i landet, blir ledsaget til hovedstaden.

– Hvordan påvirker situasjonen i Burkina Faso de adopsjonsforeldrene som venter på et barn fra landet?

– Vi er i tett dialog med dem om forholdene. De som ønsker det vil få muligheten til å bytte adopsjonsland.

Over 300 drept

I mars gikk FN ut med dystre meldinger fra Burkina Faso. Nærmere 70.000 mennesker er drevet på flukt av militante islamister og andre væpnede grupper i årets to første måneder, sa FN. I forrige uke meldte burkinske myndigheter at 62 mennesker ble drept i jihadistangrep og i trefninger mellom folkegrupper nord i landet.

– Vi har 32 døde på grunn av terrorister. Vi har 30 som døde på grunn av represalier og konflikter mellom folkegruppene kurumba, fulani, mossi og flere andre, sa regionalminister Simeon Sawadogo i en kunngjøring.

LES MEIR: Norske soldatar i Niger

Fra naboland

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch forklarer at mange burkinere blir drept i terrorangrep utført av væpnede islamistgrupper i Sahel-regionen nord i Burkina Faso, og av sikkerhetsstyrker som utfører anti-terroroperasjoner.

UD skriver at «sikkerhetssituasjonen i Burkina Faso påvirkes i negativ retning av situasjonen i nabolandene». Ekstremistiske grupperinger forflytter seg over grensene og opererer relativt fritt i deler av Burkina Faso.

Færre adopterer

Stadig færre barn adopteres fra utlandet til Norge. I toppåret 2002 ble det gjennomført 785 utenlandsadopsjoner, mens det i 2017 bare ble gjennomført 127, melder Statistisk sentralbyrå (SSB). I fjor kom tallet under 100.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter