Politikk

– Å nærmest utpresse hverandre i media, tror jeg ikke styrker dette samarbeidet

Venstres stortingsgruppe sa fredag et enstemmig ja til Erna Solbergs bompengeultimatum. Men Trine Skei Grande refser regjeringskollegaenes opptreden i prosessen.

– At man nærmest skal utpresse hverandre i media, tror jeg ikke er med på å styrke dette samarbeidet. Det må Erna ordne opp i, sier Trine Skei Grande til Vårt Land.

Venstre var siste parti ut i Erna Solbergs koalisjon som sa ja til den endelige bompengeskissen, som statsministeren krevde et ja eller nei til fra regjeringspartnerne innen mandag.

LES OGSÅ: Alle partiene enige om Erna Solbergs bompengeskisse

– Venstre liker ikke at en statsminister stiller ultimatum

Selv om Grande skrøt av miljøgjennomslag i den nye avtalen, så var det også en tydelig misfornøyd Venstre-leder som møtte pressen i Stortingets vandrehall seint fredag kveld.

Hun kalte hele prosessen for «selsom». På spørsmål fra Vårt Land om dette har skadet det borgerlige samlingsprosjektet, svarer Grande:

– Det har vært slitsomt for oss å få gjennom veldig viktige miljøkrav. At man nærmest skal utpresse hverandre i media, tror jeg ikke er med på å styrke dette samarbeidet. Det må Erna ordne opp i.

– La du lederposisjonen din i potten for å få et ja til dette?

– Nei. Det som tok lang tid var at folk var irritert på prosessen. De liker ikke at en statsminister kommer med ultimatum. Innholdet var fint, men prosessen var dårlig.

Det har kostet Venstre å gå i regjering. Har påvirket avgjørelsen deres?

– Nei, Det som har spilt inn er at vi har fått store gjennomslag. Vi styrker kollektiv mer i denne avtalen enn i Granavolden-plattformen, svarer Venstre-lederen.

LES OGSÅ: Navarsete vet hvordan Frp og Venstre har det: – De kjemper om identiteten sin

Slik begrunner Venstres sitt ja

Slik begrunnet Grande partiets ja til bompengeskissen da hun møtte pressen:

– Dette begynte med at Fremskrittspartiet kom med en rekke ultimative og urealistiske krav. De kunne ikke innfris. Vi kommer nå til å få flere byvekstavtaler, vi kommer ikke til å endre nullvekstmålet for biltrafikk – og det blir ingen bompengenedgang i byer hvis man ikke også har nedgang i trafikken i byen.

Dette var sentrale punkter for Venstre, når det først måtte forhandles på nytt om punkter i Granavolden-erklæringen.

– I avtalen som statsministeren la fram er det en kollektivsatsing på en milliard per år, mens det er 800 millioner på bom hvert år. I forhold til Granvolden har vi nå fått prioritert kollektiv foran bom. Derfor har Venstre valgt å si ja, sa Grande.

I Oslo vil for eksempel bomtaksten gå ned med to kroner, mens det dobbelte vil gå til å få ned kollektivprisene, påpekte hun.

Grande trakk også fram mindre omtalte punkter i Solbergs endelige skisse:

• Flere nattog.

• Ny utredning om Nord-Norgebanen.

LES OGSÅ: Tydelig melding til Erna: Dropp gebyret for å samle familien

Mener Venstre har vunnet

På spørsmål fra pressen om hun mener Venstre har vunnet eller tapt når de har sagt ja til en avtale med bompengekutt på om lag en milliard kroner, svarte Grande:

– Vi føler at vi har vunnet, men at det har vært en dårlig prosess. Dette er ikke måten partier som samarbeider jobber sammen.

Grande var tydelig frustrert over at Frp hadde «tatt en snarvei» og tvunget fram en prosess på siden av all vanlig prosedyre.

På spørsmål om dette egentlig er en hard kritikk av statsminister Erna Solberg, svarte Venstre-lederen:

– Jeg synes ikke vi skal styre med ultimatum. Jeg synes ikke noe om det.

Om forholdet til Siv Jensen etter bomkonflikten, sa Grande dette:

– Vi har et godt forhold, men vi må finne bedre måter å jobbe sammen på i regjeringen. For dette har ikke vært det beste å vise fram for den.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk