Nyheter

60.000 døde migranter på 20 år

Over 60.000 migranter har mistet livet på flukt siden 1996. De færreste blir ­identifisert så familiene kan få vite hva som har skjedd med deres kjære.

Bilde 1 av 3

Fjoråret ble et år med rekordmange som døde på flukt. Minst 5.400 døde eller forsvant på forskjellige flyktningruter rundt om i verden. Tallet i år kan bli enda verre. I årets fem første måneder antas 3.100 å ha mistet livet – det store flertall i Middelhavet.

Lavt anslag

Ifølge FNs organisasjon for migrasjon (IOM) er et svært forsiktig anslag at minst 60.000 migranter har mistet ­livet underveis mot målet siden 1996.

– Det reelle tallet er garantert mye høyere. Utallige døde blir aldri funnet, utallige savnede personer blir aldri rapportert. Dette er fatale reiser som aldri havner i statistikkene, heter det i rapporten Fatal Journey.

Rapporten avdekker manglende systemer for å finne ut hvor mange, og hvem, som omkommer på vei mot drømmen om et bedre liv:

– En tragedie som kommer i tillegg til de tusenvis av ofrene, er at flertallet – selv blant de dødsfallene som er kjent – aldri blir offisielt identifisert. For hvert lik som forblir navnløst, for hver kropp som forsvinner i havet ­eller i fjellene, står familier­ tilbake som ikke får vite om deres kjære er i live eller døde.

LES OGSÅ: Flyktninger i hopetall dør i Middelhavet, mens horder av feriegjester koser seg på innbydende strender

Navnløse kors

På kirkegården på øya Lampedusa i Italia vitner navnløse kors om at her ligger mennesker begravet som ingen vet hvem er. Under halvparten av de 387 migrantene som døde da båtene deres kantret utenfor Lampedusa i 2013, er offisielt identifisert.

Også i USA er det mange døde migranter man aldri finner ut hvem er. Ved siste årsskifte var det på den kommunale kirkegården i Pima fylke i Arizona levninger av 800 navnløse personer som antagelig er migranter.

Dette er hovedsakelig meksikanere og andre latinamerikanere som har tatt seg over grensen­ fra Mexico. Til tross for gode rutiner i Pima i USA, er nesten én av tre undersøkte døde aldri blitt identifisert.

LES OGSÅ: Nå har dødens sesong startet

Mexico-grensen

I fjor ble det registrert over 320 døde migranter på grensen mellom USA og Mexico, nesten alle på amerikansk side. Mellom 1998 og 2015 ble det funnet nær 6.600 døde i USA ved grensen.

Det blir antatt at et stort antall mennesker fra lenger sør på det latinamerikanske kontinentet dør på veien nordover mot Mexico og USA. Mange utsettes for grov kriminalitet og kidnapping på vei gjennom Sentral-Amerika med håp om å komme seg til USA.

LES OGSÅ: Her stopper flukten mot Europa

Massegraver

I 2010 ble det lille lokalsamfunnet San Fernando i Mexico, rundt 15 mil fra den amerikanske grensen, rystet av funn av levninger av 72 menn og kvinner i et tomt lagerhus. De drepte var sannsynligvis ulovlige migranter som var tatt til fange av kriminelle. De ble funnet bakbundet og med bind for øynene, noen med tegn på tortur.

Senere i 2010 og 2011 ble en rekke massegraver med migranter funnet i nærheten av San Fernando og andre steder i Mexico. Det tegnet seg et mønster der grupper av migranter kidnappes av kriminelle som krever løsepenger fra familiene, noen ganger i samarbeid med korrupte myndigheter.

Middelhavet har de siste årene vært den store massegraven for migranter og flyktninger, med nesten 3.800 døde bare i 2015. Det ble i fjor også rapportert 130 døde migranter underveis på det europeiske kontinentet. Verst var funnet i august av 71 asylsøkere som var kvalt av mangel på luft på en trailer i Østerrike.

Sørøst-Asia er også livsfarlig for migranter. Det blir anslått at rundt 800 mistet livet både i fjor og året før, hovedsakelig i Bengalbukten og Andamanhavet. Blant disse var migranter strandet på båter som ikke kom seg i land i Thailand og Malaysia i mai i fjor. Det ble da funnet massegraver med levninger av 160 migranter på grensen mellom disse to landene.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter