Nyheter

28 oktoberbarn har fått opphold

Men bare midlertidig i ett år.

Etter at Stortinget bestemte at enslige mindreårige asylsøkere, de såkalte «oktoberbarna», skal få saken sin vurdert på nytt, har 393 personer søkt om dette da fristen gikk ut 2. mai, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI).

I underkant av hundre personer har søkt etter at fristen gikk ut. De har alle fått søknaden sin avvist.

Opphold

Av de som nådde fristen i starten av mai, er 253 avvist fordi de ikke oppfyller de tre kravene Stortingets fastsatte i november i fjor.

UDI har startet realitetsbehandlingen av de 138 som oppfyller kravene. Så langt har 28 unge afghanere fått vedtak om opphold på grunn av «sterke menneskelige hensyn», men fordi de ikke har lagt fram identitetsdokumenter som kreves har de bare fått opphold i ett år. Alle må søke om fornyet opphold helt fram til de evner å legge fram godkjente identitetspapirer, noe som betyr pass.

Papir

Vårt Land fortalte siste uke at før afghanerne får permanent opphold må de legge fram godkjente identitetsdokumenter:

– De mangler tazkera, et afghansk dokument. Derfor får de ikke afghansk pass. Uten afghansk pass, får de ikke permanent opphold i Norge, opplyste Hilde Krogh, leder i Vergeforeningen Følgesvennen til Vårt Land.

Norge

Alle de 138 kommer fra Afghanistan. Drøyt halvparten oppholder seg i Norge. De søkerne som oppholder seg i utlandet og som ligger an til å få et positivt vedtak, vil UDI ordne reise for til Norge.

Advokat

Alle søkerne som oppfyller kravene, får oppnevnt advokat, forteller UDI.

– Vi ber advokatene om å sende inn nye opplysninger som har betydning for saken. Det kan være aktuelt å intervjue noen av søkerne på nytt, men det har vi i sakene så langt ikke vurdert som nødvendig, sier assisterende avdelingsdirektør Torun Mølstad i UDI.

Direktoratet sier at de fleste søknadene vil være ferdig behandlet i løpet av september, men at enkelte vil ta lenger tid.

Avviste

Majoriteten av de 253 søkerne som UDI har avvist, er fra Afghanistan, men det har også kommet søknader fra noen titalls personer fra Etiopia og Eritrea. Personer fra Irak, Iran, Pakistan, Syria og Kosovo har også søkt, men blitt avvist da de ikke oppfyller kravene til ny behandling.

Både i de sakene som er avvist og i saker som UDI eventuelt avslår, kan søkeren klage inn avgjørelsen til UDI og Utlendingsnemnda (UNE).

LES MER: UDI: Oktoberbarn må bosettes

Oktober

Oktoberbarna er asylsøkere som kom til Norge som enslige mindreårige asylsøkere høsten 2015. De fikk midlertidig opphold inntil de ble 18 år, hvorpå de kunne bli returnert til internflukt i hjemlandet. Siden mange av dem manglet kjent identitet og fødselsdato, ble dagen de registrerte seg som asylsøkere regnet som fødselsdato. Siden flest kom i oktober, fikk de navnet «oktoberbarna».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter