Tidspresset truer kvaliteten

TALER: I debatten om prekenens rolle og kvalitet i Vårt Land er det mange faktorer å vurdere. Som tillitsvalgt for prester ønsker jeg å rette fokus mot en avgjørende, men ofte oversett, ytre faktor: tidspresset som prester opplever i forberedelsen av prekenen.

prekestol, menighet, kirke, kirkerom
TALER: – Hvilken kvalitet kan vi forvente på prekener når prestene er tvunget til å prioritere hastige forberedelser fremfor dypere faglige og åndelige prosesser, spør innsenderen.
Publisert Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at prestene i Den norske kirke i dag står overfor en reell utfordring når det kommer til rammevilkårene for prekenarbeid. Mange av mine kolleger jobber tre av fire helger, og opplever at uken går med til pålagte hasteoppgaver som ofte får forrang over de grundige refleksjonene som prekenarbeidet krever. Det må være lov å spørre: Hvilken kvalitet kan vi forvente på prekener når prestene er tvunget til å prioritere hastige forberedelser fremfor dypere faglige og åndelige prosesser?

Berøre og utfordre

God forberedelse av prekenen er en kombinert prosess av faglig dybde og åndelig beredskap. Faglig sett er det nødvendig å sette seg inn i tekstens historiske kontekst, tolke budskapet og relatere det til menighetens liv og utfordringer. Samtidig krever den åndelige forberedelsen en tid til refleksjon, bønn og ettertanke, slik at presten kan formidle et budskap som både berører og utfordrer menigheten.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP