Verdidebatt

Tidlig start

BARNDOM: Barn starter for tidlig i barnehage og skole. Foreldrepermisjon i to år kan gjøre en forskjell.

Med seksårsreformen og et tiende år i ungdomsskolen går barn to år mer på skolen enn de gjorde frem til slutten av 1990-tallet.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun har startet en debatt om å redusere antall skoleår. Vi sier ja til færre skoleår, men da bør det være det første skoleåret som faller bort. Undersøkelser så langt tyder på at barn ikke lærer mer med tidlig skolestart.

Mange 6-åringer trenger ett år til i barnehage med førskoleopplegg før de er klare for skolen. Dette gjelder særlig gutter født sent på året. Barn på dette alderstrinnet lærer når de leker og får utforske det de er nysgjerrige på.

Stresser de yngste

Mange barn begynner i barnehage når de er 10-12 måneder gamle. Det er ikke uvanlig at de tilbringer 9-10 timer i barnehagen. Studier tyder på at institusjonslivet stresser de yngste.

Foreldre klager over at det er for få ansatte tidlig og sent på dagen og at barna av den grunn ikke blir tilstrekkelig godt ivaretatt. Dessuten er det knapphet på kvalifiserte førskolelærere.

Foreldrepermisjon i to år vil kunne avhjelpe disse utfordringene. Når barnet er hjemme i andre leveår, kan det bli plass til 6-åringene i barnehagen slik det var frem til 1997. Vi ser for oss en ordning som i hovedsak går ut på at mor har hovedomsorgen i første leveår mens far tar seg av barnet i andre leveår.

Vi vil spørre: Har vi råd til å la være?

Med en slik fordeling av foreldrepermisjon, vil permisjonen kunne deles likt uten i for stor grad forstyrre mors reproduktive oppgaver slik dagens regler gjør.

Fleksibilitet

Det kan imidlertid forekomme situasjoner der en annen fordeling av permisjonstiden vil være bedre for barnet eller for familien som helhet. Det kan også være situasjoner der plass i en barnehage vil være best for barnet.

Permisjonsordningen bør praktiseres med en viss fleksibilitet og ikke nedkortes dersom det er spesielt gode grunner for at en av foreldrene har hovedomsorgen i hele permisjonstiden. Men har vi som samfunn råd?

Vi vil spørre: Har vi råd til å la være? En tryggere og mer harmonisk start i barnehagen og på skolen vil gi mye tilbake som øket velvære og bedre psykososial helse blant barn og unge.

Mer fra: Verdidebatt